ГоловнаСвіт

Європа зібрала понад мільярд євро на відновлення Албанії після землетрусу

Внесок Євросоюзу становив 400 млн євро.

Європа зібрала понад мільярд євро на відновлення Албанії після землетрусу
Фото: EPA/UPG

Під час донорської конференції ЄС у понеділок зібрано суму в розмірі 1,15 млрд євро у вигляді фінансової підтримки Албанії для ліквідації наслідків потужного землетрусу.

Про це повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Хороші новини для народу Албанії: ми перевищили наш цільовий показник для відновлення Албанії і досягли 1,15 млрд євро, включаючи внесок Євросоюзу в розмірі 400 млн євро. Я вражена підтримкою. Вкотре Європа діє спільно, коли це найбільш важливо", - написала фон дер Ляєн у своєму твіттері.

Раніше в понеділок прем'єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що Албанія опиниться в скрутному становищі в разі, якщо донорська конференція ЄС виділить менш ніж 400 млн євро на відновлення після землетрусу.

Він зазначив, що "збиток (від землетрусу, - ред.) перевищує мільярд євро", наголосивши, що необхідно отримати "як мінімум 40% від цієї суми", передає Інтерфакс-Україна.

17 лютого в Брюсселі проходить міжнародна донорська конференція "Разом за Албанію", організована з метою надання фінансової підтримки Тирані в ліквідації наслідків потужного землетрусу, повідомляє сайт Євросоюзу.

Нагадаємо, землетрус магнітудою 6,4 за шкалою Ріхтера стався на західному узбережжі Албанії 26 листопада. Епіцентр розташовувався між столицею країни Тираною і другим за величиною містом країни Дурресом.

В результаті землетрусу загинула 51 людина, близько тисячі постраждали, ще 17 тис. осіб залишилися без даху над головою. Крім того, серйозної шкоди завдано тисячам будівель, включаючи школи та медичні установи.

Через кілька годин землетрус магнітудою 5,4 стався в Боснії. Про постраждалих не повідомлялося.

27 листопада в Албанії стався ще один землетрус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram