ГоловнаСвіт

Великобританія витратить $1,6 млрд на суперкомп'ютер для прогнозу погоди

Він буде в шість разів потужнішим за свого попередника.

Великобританія витратить $1,6 млрд на суперкомп'ютер для прогнозу погоди
Суперкомпьютер Met Office
Фото: metoffice.gov.uk

Великобританія витратить майже 1,2 мільярда фунтів, або майже 1,6 млрд доларів, на суперкомп'ютер для Метеорологічного бюро (Met Office). У цю суму входить вартість самої машини і витрати для її експлуатації на найближчі 10 років.

Як повідомляє "Бі-бі-сі", новий суперкомп'ютер буде в шість разів продуктивнішим за нинішній. Після апгрейду через п'ять років після початку роботи потужність збільшиться ще втричі.

Його придбання стане найбільшою інвестицією в британську метеорологічну службу за 170 років її існування. Нині діючий комп'ютер обійшовся свого часу в 97 млн фунтів.

Нинішній суперкомп'ютер Met Office, зданий в експлуатацію в грудні 2016 року, виробляє 14 трильйонів операцій на секунду і має пам'ять, достатню для збереження фільму, що триває 100 з гаком років.

Новий суперкомп'ютер буде управляти докладною моделлю земної атмосфери з усіма параметрами: вітрами, температурою, перепадами тиску.

Віртуальну земну кулю розділено на квадрати. З розвитком технологій ці квадрати стають усе меншими. Що менше, то краще, оскільки це підвищує точність прогнозів.

У цей час сторона умовного квадрата дорівнює 10 км. На території Великобританії - 1,5 км. У Лондоні - 300 метрів, щоб докладніше передбачати стан повітряного простору над аеропортами.

Суперкомп'ютер підвищить роздільну здатність до 100 метрів.

Підсумки тендеру мають підбити восени. Передбачають, що суперкомп'ютер запрацює наприкінці 2022 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram