ГоловнаСвіт

Bellingcat пов'язав вбивство чеченця в центрі Берліна з ФСБ

Підозрюваний у вбивстві нібито тренувався на базі спецназу ФСБ "Вимпел".

Bellingcat пов'язав вбивство чеченця в центрі Берліна з ФСБ
Место убийства Зелимхана Хангошвили
Фото: EPA/UPG

Громадянин Росії Вадим Красиков, якого затримали в Німеччині за гучне вбивство чеченця Зелімхана Хангошвілі, перед поїздкою в Європу тренувався на базі спецназу ФСБ "Вимпел".

Про це йдеться в розслідуванні групи Bellingcat, німецького журналу Der Spiegel і російського видання The Insider.

Його автори стверджують, що їм вдалося знайти номер телефону, яким Красиков користувався в Росії до вбивства в Берліні. Дані про дзвінки з цього номера дозволили розслідувачам стверджувати, що зв'язок "берлінського вбивці" з ФСБ був постійним і мав на меті саме підготовку до операції щодо вбивства Хангошвілі.

Одним з постійних контактів кілера був Едуард Бендерський (він заперечує знайомство з Красиковим), ветеран "Вимпел" і тесть російського хакера Максима Якубця, підозрюваного в роботі на ФСБ.

Дані білінга свідчать, що Красиков неодноразово відвідував основні тренувальні бази Центру спеціального призначення ФСБ (керівник - генерал-полковник Олександр Тихонов). Щонайменше вісім разів у 2019 році Красиков був на базі ЦСН ФСБ у Балашисі під Москвою. Востаннє - 8 серпня, всього за кілька днів до того, як відправився в Європу.

Також Красиков відвідував будинок Національного антитерористичного центру й аналітичного центру ФСБ, а також офіс очолюваної Бендерським асоціації "Вимпел-А" і постійно телефонував її співробітниками.

Нагадаємо, Хангошвілі застрелили в парку Малий Тіргартен у самому центрі Берліна 23 серпня. У Росії влада оголосила його в розшук за звинуваченням у тероризмі. У Німеччині чеченець шукав притулку після кількох скоєних на нього замахів.

Хангошвілі був польовим командиром під час другої чеченської війни. Він воював на боці Шаміля Басаєва і Абу Валіда, пізніше - Аслана Масхадова. З 2002 року Хангошвілі був у російському розшуку за підозрою в тероризмі. За словами голови Німецько-Кавказького товариства Еккехард Маса, він був у розстрільному списку чеченців, які живуть за кордоном.

Президент Росії Володимир Путін на пресконференції в грудні 2019 року назвав Хангошвілі "абсолютно кривавим убивцею", який "тільки в одній з акцій на Кавказі знищив 98 осіб" і причетний до організації вибухів у Московському метро.

Убивця Хангошвілі приїхав до Німеччини через Францію з новеньким закордонним паспортом на ім'я Вадим Андрійович Соколов, з датою народження 20 серпня 1970 року. Такої людини не існує в жодній базі, включаючи базу російських паспортів.

Пізніше його впізнали як Вадима Красикова. За даними журналістів, він народився 10 серпня 1965 року в селі в Чимкентській області Казахстану. У 1980-ті його сім'я переїхала до Бурятії. У 2014 році він був оголошений у міжнародний розшук за підозрою у вбивстві підприємця в Москві. Через пів року розшук зупинили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram