ГоловнаСвіт

П'ять країн вимагають від Ірану передати "чорні скриньки" збитого літака МАУ

У катастрофі загинули громадяни семи країн, зокрема Ірану.

П'ять країн вимагають від Ірану передати "чорні скриньки" збитого літака МАУ
Фото: EPA/UPG

Україна, Канада, Афганістан, Швеція і Великобританія звернулися до влади Ірану з вимогою передати "чорні скриньки" збитого під Тегераном 8 січня українського літака.

Про це інформує пресслужба МЗС Канади.

"Усі країни стурбовані тим, що Іран не передав "чорних скриньок". Додаток 13 до Конвенції про цивільну авіацію вимагає, щоб це відбулося без зволікань. Іран повинен негайно віддати "чорні скриньки" як демонстрацію постійної готовності мати повний і прозорий виклад цієї події", - йдеться в повідомленні.

Країни погодилися з необхідністю продовжити тиск "для досягнення підзвітності, прозорості та справедливості для жертв рейсу PS752".

Крім того, учасники зобов'язалися досягнути згоди з приводу юридичних варіантів переговорів з Іраном про відповідальність за катастрофу.

Раніше Іран перестав ділитися з Києвом подробицями розслідування катастрофи літака МАУ після витоку інформації.

У той самий час Франція готова допомогти Україні в розшифровці "чорних скриньок" збитого літака.

Пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 - Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великобританії.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ "Корпус вартових Ісламської революції".

Іран запропонував виплатити по 80 тис. доларів родичам 11 українців, але Україна вимагає збільшити суму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram