ГоловнаСуспільствоПодії

Україна наполягає на повному розслідуванні трагедії зі збитим літаком МАУ і на виплаті компенсацій сім'ям загиблих, - РНБО

"Україна вкотре наголошує на своїй готовності до максимально тісної співпраці з іранською стороною".

Україна наполягає на повному розслідуванні трагедії зі збитим літаком МАУ і на виплаті компенсацій сім'ям загиблих, - РНБО
Фото: EPA/UPG

Україна наполягає на всебічному і повному розслідуванні всіх обставин трагедії збитого в Ірані літака Boeing-737-800 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" і виплаті компенсацій сім'ям загиблих, згідно з нормами міжнародного права.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, ідеться на сайті відомства.

"Сьогодні комісія з розслідування причин катастрофи продовжує роботу і працює в штатному режимі, ми на постійному зв'язку з нашими колегами, які перебувають в Ірані. Позиція України залишається незмінною: ми наполягаємо на всебічному і повному розслідуванні всіх обставин катастрофи і на виплаті відповідних компенсацій сім'ям загиблих згідно з нормами міжнародного права", - заявив Данілов.

Він також зазначив, що Україна очікує від Ірану неухильного дотримання всіх міжнародних вимог статті 26 Чиказької конвенції та Додатку 13 до неї під час розслідування авіакатастрофи.

"Україна вкотре наголошує на своїй готовності до максимально тісної співпраці з іранською стороною в питанні розслідування причин трагедії і має для цього всі технічні та наукові можливості, зокрема для дослідження чорних скриньок", - підкреслив секретар РНБО.

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 - Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великобританії.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпусу вартових Ісламської революції.

Президент Володимир Зеленський раніше повідомив, що Іран запропонував виплатити по 80 тис. доларів родичам 11 українців, які загинули в авіакатастрофі. Україна виплатила родичам загиблих по 200 тисяч гривень, тобто близько 8 тис. доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram