ГоловнаПолітика

Зеленський побоюється підступу з "чорними скриньками" з боку Ірану

Президент не виключає, що Україна не отримає бортових самописців.

Зеленський побоюється підступу з "чорними скриньками" з боку Ірану
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський заявив, що побоюється підступу з боку Ірану під час роботи з "чорними скриньками" збитого літака МАУ.

"Вони запрошують уже в понеділок [3 лютого] летіти до них в Іран. Відверто кажучи, ми цього дуже боїмося", - сказав Зеленський в інтерв'ю ТСН.

За його словами, українські експерти ще після попередньої поїздки сказали, що Іран не готовий до правильної розшифровки "чорних скриньок". "Я боюся, що іранці можуть залучити наших фахівців, мовляв давайте тут на місці розшифруємо, а потім скажуть - навіщо вам тепер чорні скриньки", - сказав президент України.

Він заявив, що президент Ірану йому обіцяв допуск "до будь-яких предметів, до будь-яких доказів" і можливість узяти "чорні скриньки".  

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, що мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту було 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадян Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великої Британії.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Україна кілька разів просила Іран віддати "чорні скриньки" збитого літака, але досі їх не отримала. Глава іранської комісії з розслідування авіакатастроф Хасан Резаєфар 18 січня сказав, що Україна отримає їх, але вже наступного дня забрав свої слова назад.

Без бортових самописців буде неможливо встановити повну картину катастрофи літака МАУ.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram