ГоловнаСвіт

Лукашенко розповів, куди "зникли" директори всіх цукрових заводів Білорусі

"Протягом доби замели всіх. Усі дали свідчення".

Лукашенко розповів, куди "зникли" директори всіх цукрових заводів Білорусі
Фото: belta.by

У Білорусі за підозрою в корупції затримали директорів усіх чотирьох цукрових заводів країни, а також керівника Білоруської цукрової компанії. Про це повідомило білоруське інформагентство "Белта".

Чиновники продавали цукор у РФ за заниженими цінами й отримували за це хабарі.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що днями Комітет держбезпеки докладно розповість про цю справу.

"Такого в Білорусі ще не було. Що зробили ці ділки - вони створили в Москві "прокладку" - торговий дім. Звичайна "прокладка". Поставили туди своїх. З заводів за викидними цінами продавали торговому дому в Москві білоруський цукор. Ті, збільшивши ціну, продавали на ринку. Різницю хабарами роздавали цим директорам заводів", - розповів Лукашенко.

Він зазначив, що цією справою вже давно займалися спецслужби.

"Мені доповіли, що задешево продавали торговому дому цей цукор, а частину за якоюсь там підвищеною ціною повертали в Білорусь. Може, цукор навіть не вивозили в Москву і назад не завозили. А документи йшли туди, переоформляли, і тут просто із заводів на наш ринок постачали цей цукор з маржею. А потім цю маржу ділили на хабарі. Це що, нормально?" - обурився глава Білорусі.

Президент звернув увагу, що цукрові заводи працюють у Білорусі ще з радянських часів. Причому сучасній Білорусі вони дісталися в напівзруйнованому стані і продукції практично не виробляли. Надалі було застосовано низку економічних заходів, що дозволили виготовляти більше цукру, а потім підприємства модернізували.

Лукашенко також повідомив, що на заводах була ще одна афера, пов'язана з тарою для цукру.

"Там щось з тарою пов'язане. Створили теж якесь своє підприємство і цю тару для цукру в цього підприємства закуповували. І там ціни теж завищували і ділили маржу. Ось поведінка цих директорів", - додав він.

"Протягом доби замели всіх - це була моя жорстка команда. Усі дали свідчення. Ніхто їх не гнобив, не бив, пальців між двері не засовував - посадили і сказали: тільки правду. Усе написали, з ким були пов'язані, кому возили, кому давали. Провели обшуки - власності неміряно: там десятки найсучасніших автомобілів, квартири десятками, особняки і величезна кількість грошей", - додав Лукашенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram