ГоловнаСвіт

США відправлять в Арктику військові кораблі через конкуренцію з Росією і Китаєм

Країна має намір розширити присутність на далекій Півночі.

США відправлять в Арктику військові кораблі через конкуренцію з Росією і Китаєм
США стремятся также расширить свое присутствие на дальнем Севере
Фото: EPA\UPG

Вашингтон готується до відправки військових кораблів в Арктику влітку 2019 року, щоб протестувати роботу ракетних крейсерів в екстремальних умовах. Про це заявив глава ВМС США Річард Спенсер в інтерв'ю виданню Wall Street Journal, опублікованому в п'ятницю, 11 січня, пише DW.

За його словами, США прагнуть розширити свою присутність на далекій Півночі в умовах конкуренції з Росією і Китаєм.

"Внаслідок глобальних змін клімату арктичні води стали більш сприятливими для судноплавства, що дозволяє США відправити туди свої кораблі в рамках операції з забезпечення свободи судноплавства (FONOP), пояснив Спенсер. Це буде перша подібна операція ВМС США в цьому регіоні", - йдеться в матеріалі .

Імовірно до складу експедиції, крім військових кораблів, увійде також патрульний протичовновий літак P-8 Poseidon.

Виступаючи в Центрі нової американської безпеки 8 січня 2019 року, Спенсер заявив, що військово-морські сили США регулярно присутні в Арктиці з 1960-х років. Однак, в основному, це присутність обмежувалася підводними човнами і патрульними літаками, а не військовими морськими суднами.

Під час навчань НАТО під назвою Trident Juncture, що проходили в Норвегії в жовтні 2018 року, "Гаррі Трумен" став першим американським авіаносцем, перетнув Північний Полярний круг за останні 27 років.

За інформацією американського видання USNI News, сам авіаносець успішно впорався з роботою в умовах арктичного холоду, проте супроводжували його малі судна ескорту і кораблі постачання зазнали істотних труднощів в крижаних водах на високих широтах.

Як пояснив Спенсер, найбільш сучасні кораблі ВМС США не володіють паровими системами для видалення льоду з корпусу судна. Останніми крейсерами, оснащеними такими системами, є в США ракетні крейсери класу "Тикондерога".

Раніше, влітку 2018 року, Міністр оборони РФ Сергій Шойгу виступив із заявою про загрозу конфліктів в Арктиці.

"Захист національних інтересів Росії в арктичному регіоні і його активний розвиток залишаються пріоритетами діяльності Збройних сил. Сьогодні Арктика перетворилася в об'єкт територіальних, ресурсних та військово-стратегічних інтересів низки держав. Це може привести до наростання конфліктного потенціалу в цьому регіоні", - сказав Шойгу 31 серпня на засіданні колегії Міноборони в Москві.

Проте, в жовтні російські винищувачі і кораблі намагалися вчинити провокацію під час військових навчань Великобританії і Нідерландів в Арктиці. Раніше в НАТО заявили про зростання військової присутності Росії в Арктиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram