ГоловнаСвіт

Кремль не може вплинути на вибори в Україні через політиків, але його влаштує будь-яка дестабілізація, - експерт

Мета - надати нові докази того, що Україна failed state.

Кремль не може вплинути на вибори в Україні через політиків, але його влаштує будь-яка дестабілізація, - експерт
Фото: Макс Левин

Кремль не може вплинути на результат виборів в Україні через кандидатів або партії. Але Кремль влаштують будь-які інші епізоди дестабілізації в країні.

Про це пише російський політолог, науковий співробітник Карлового університету (Прага) Олександр Морозов.

За його словами, головна мета Кремля щодо виборів 2019 року полягає не в можливому зміцненні "партії компромісу", а в пред'явленні нових доказів того, що Україна failed state. "І не тільки тому, що саме ця концепція і дозволяє Кремлю ухилятися від мінського врегулювання. Але і тому, що Кремль хоче продовжувати "торгувати" на внутрішньому політичному ринку через свою "стабільність" на тлі "українських жахів", - вважає політолог.

Морозов розповів, що після 2014 року вся російська внутрішня політика сильно "українізована" - телевізійні новини і політичні ток-шоу з дня у день обговорюють Україну, весь порядок відносин Росії зі світом зав'язано на "мінському врегулюванні", учасники кампаній з окупації Криму і вторгнення на Донбас продовжують відігравати важливу роль в російській внутрішній політиці.

Вся машина чотирьох головних хабів кремлівської пропаганди створює безперервний потік "українських жахів" для того, щоб показати заплутаному російському медіаспоживачу, що "у нас ще все не так погано". Україна дозволяє змістити у свідомості погіршення становища в самій Росії.

Потік спрямований на те, щоб сконструювати у свідомості глядача і читача якусь "сусідню державу", в якій ті самі проблеми, що і в Росії, - порушення прав, нерівність, системна корупція, погане управління (bad governance), але в набагато важчому становищі, ніж "у нас вдома". А вдома нас від цього рятує Путін.

"Інакше кажучи, вся українська тема, яка захопила центр політичного порядку російських медіа працює тільки на ідею "стабільності" путінізму", - каже Морозов. 

Експерт пояснив, що все це значною мірою наслідок від того шоку, який викликав другий український майдан. "Саме "Майдан" - модель громадянського протесту і переходу влади - зчинив на Кремль настільки незабутнє враження, що так звана "помаранчева загроза" почала визначати внутрішню політику Кремля. Утворилося ціле віяло наслідків: розгром цивільних організацій в Росії, розширення повноважень спецслужб і боротьба проти будь-яких форм публічного протесту, консервативний тренд в освіті та культурі, роздування державної патріотичної роботи тощо", - розповів він.

Експерт додав, що водночас "українська тема" в російських медіа настільки груба, що не може надати жодної підтримки проросійським настроям навіть на сході України. На російськомовного глядача у всіх пострадянських країнах вона чинить зворотну дію: відштовхує своїм знущальним тоном.

"Звичайно, в такому вигляді вона не може бути "продана" громадянам України, що голосують на виборах, навіть якщо вони належать до антимайданних і проросійських сегментів на південному сході України. Але вона дуже важлива для внутрішньої політики Путіна", - вважає Морозов.

"Саме тому Європа повинна побоюватися великих провокацій з боку Москви на українських виборах 2019 року", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram