ГоловнаСвіт

Російська опозиція виступила проти призначення президентом Інтерполу представника Москви

Інтерпол може стати потужним знаряддям боротьби з представниками російської опозиції за кордоном і з іншими супротивниками путінського режиму.

Російська опозиція виступила проти призначення президентом Інтерполу представника Москви
Александр Прокопчук
Фото: Пресс-служба МВД

Постійний комітет "Форуму вільної Росії" (ФВР) висловив категоричний протест щодо обрання представника Росії на пост глави Інтерполу і закликає членів Генеральної Асамблеї Інтерполу відмовитися від підтримки кандидатури генерал-майора російської поліції Олександра Прокопчука.

Про це йдеться у заяві "Форуму вільної Росії".

"Обрання на керівний пост Інтерполу офіційного представника Російської Федерації посилить негативні тенденції у роботі міжнародної поліції. Опинившись в руках працівника російської поліції, Інтерпол може стати потужним знаряддям боротьби з представниками російської опозиції за кордоном і з іншими супротивниками путінського режиму, що перебувають за межами Росії", - йдеться у заяві.

Постійний комітет "Форуму вільної Росії" нагадав, що Москва і раніше використовувала Інтерпол як інструмент боротьби з політичними опонентами правлячого режиму у Росії, які опинилися у вимушеній еміграції. Противники путінського режиму, які проживають за межами Росії, вже не раз потрапляли під дію таких механізмів Інтерполу як Red Notice і diffusions. Внаслідок цього їх затримували, і вони проходили через тривалі процедури розглядів, перш ніж їм вдалося переконати Інтерпол у політичному характері переслідування.

ФВР наводить приклади: члени Постійного комітету Форуму вільної Росії Леонід Невзлін і Ілля Пономарьов, засновник і генеральний директор інвестиційного фонду «Hermitage Capital Management» Вільям Браудер, співробітник Фонду боротьби з корупцією Микита Кулаченко, антифашист Петро Силаєв, активіст арт-групи «Війна» Олег Воротніков, журналіст і активіст з Іжевська Андрій Некрасов, ульянівський блогер Сергій Крюков, колишній глава Тутаєвського муніципального району Ярославської області Ян Андреєв. Це список може бути продовжено.

Особливу занепокоєність викликає той факт, що Інтерпол може бути використано проти громадян інших держав, які опинилися на територіях, анексованих Російською Федерацією. "Так, наприклад, жертвами міжнародного переслідування можуть стати проукраїнські активісти, які проживали або живуть зараз на території анексованого Криму, і які зазнали незаконного переслідування окупаційною владою. Чи буде Інтерпол здійснювати розшук цих осіб за запитами з Росії!? Очевидно, що буде, якщо главою Інтерполу стане російський чиновник", - йдеться у зверненні.

"Російська Федерація не є демократичною, правовою державою. Усередині Росії сформовано диктаторський режим, який переслідує своїх опонентів як усередині країни, так і за її межами. Політичні репресії, вбивства політичних опонентів, використання хімічної зброї на території інших держав, втручання у внутрішньополітичні процеси у країнах заходу та інші гібридні операції - ось тільки деякі з методів, використовуваних путінським режимом проти своїх ворогів. Довіряти представнику цього режиму таку важливу функцію, як керівництво міжнародною поліцією, категорично не можна", - закликають опозиціонери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram