ГоловнаСвіт

РФ завершила будівництво морської частини "Турецького потоку"

За церемонією закінчення будівництва спостерігали Путін і Ердоган.

РФ завершила будівництво морської частини "Турецького потоку"
Фото: Газпром

Росія завершила будівництво підводної частини газопроводу "Турецький потік" - двох ниток загальною довжиною 1820 км, які проходять по дну Чорного моря з РФ до Туреччини.

Про це пишуть "Ведомости".

За церемонією завершення будівництва в режимі телеконференції зі Стамбула спостерігали президент РФ Володимир Путін і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер брав участь у церемонії по телемосту з борта судна-трубоукладача Pioneering Spirit.

"Труба "Турецького потоку" з замикаючим стиком спущена в акваторію Чорного моря", - оголосив Міллер.

Путін, своєю чергою, заявив, що подібні проекти "не спрямовані проти кого-небудь, а носять творчий характер". На його думку, "Турецький потік" стане важливим фактором загальноєвропейської енергетичної безпеки, а Туреччині дозволить стати газовим хабом.

Для початку поставок по газопроводу залишається добудувати на турецькому березі приймаючу компресорну станцію і закінчити наземну частину трубопроводу.

Нагадаємо, проектна потужність газопроводу "Турецький потік" становить 31,5 млрд кубометрів - по 15,75 млрд кубометрів на кожну нитку. Перша призначена для поставок газу турецьким споживачам, друга - для газопостачання країн Південної та Південно-Східної Європи. Раніше Путін також говорив, що одне з сухопутних відгалужень трубопроводу "Турецький потік" может пройти через Угорщину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram