ГоловнаСвіт

У Грузії грибок знищив урожай горіхів, який врятували від мармурового клопа

Грузія посідає 4-те місце у світі за обсягом виробництва лісових горіхів.

У Грузії грибок знищив урожай горіхів, який врятували від мармурового клопа
Фото: Prom.ua

Мармурові клопи (азіатські щитники), масове нашестя яких у 2017 році знищило в Грузії значну частину врожаю фундука (лісових горіхів), вже не є особливою проблемою, але виникла нова - грибкові захворювання.

Про це повідомили в міністерстві навколишнього середовища і сільського господарства республіки, передає Интерфакс.

Такого висновку фахівці відомства дійшли після вивчення фітосанітарної ситуації в садах і на плантаціях фундука на заході Грузії, в регіоні Гурія, який минулого року особливо постраждав від цієї комахи-шкідника.

"Як показали лабораторні аналізи, цього року більша частина врожаю фундука зіпсована через грибкові захворювання", - повідомляє в середу міністерство.

Водночас наголошується, що в садах і на плантаціях, де провели хімічну обробку, 84% фундука свіжі і придатні до вживання.

"Ті фермери, які під час хімічної обробки садів фундука не врахували поради фахівців, отримали лише 22% нормального врожаю", - наголошується у повідомленні.

За підсумками досліджень розроблені конкретні рекомендації, які передадуть фермерам.

Раніше повідомлялося, що на боротьбу з мармуровими клопами уряд Грузії в бюджеті країни на 2018 рік виділив 49 млн ларі (близько $20 млн). Комплексні заходи із боротьби з шкідником включають встановлення спеціальних пасток і більш ніж 100 тис. феромонів, які розміщуються по всій території країни. Для обробки угідь препаратами залучено 150 одиниць спецтехніки високої прохідності (у 10 разів більше, ніж минулого року).

У 2017 році мармурові клопи знищили на великих площах врожаї фундука, кукурудзи і фруктових садів на заході країни і дісталися до Тбілісі. Незважаючи на вжиті заходи, в результаті яких за допомогою спецтехніки, включаючи авіацію, хімічної обробки зазнали понад 100 тис. гектарів сільгоспугідь, поширення шкідника зупинити не вдалося.

Батьківщиною мармурового клопа є США. Він поширений в країнах Південно-Східної Азії, включаючи Китай, Японію, в європейських країнах. У Грузії мармурові клопи вперше з'явилися 2015 року.

За даними Національної служби статистики, у 2017 році виробництво горіхів у Грузії становило 23,7 тис. тонн - на 28,4% менше, ніж попереднього року, експорт - 17 тис. тонн (зниження на 37,3%), експортна виручка - $83,1 млн (зниження у 2,2 разу).

Грузія посідає 4-те місце у світі за обсягом виробництва лісових горіхів після Туреччини, Італії та США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram