ГоловнаСвіт

У Японії хочуть підвищити пенсійний вік до 70 років

Пенсійну і медичну систему заплановано реформувати протягом наступних трьох років.

У Японії хочуть підвищити пенсійний вік до 70 років
Фото: news.mail.ru

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе хоче підвищити пенсійний вік поза 65 років. Це дозволить японцям довше працювати і залишатися соціально активними. При цьому громадянам запропонують відкласти отримання пенсії до 70 років, а натомість отримувати вищі виплати. Про це Абе заявив в інтерв'ю газеті Nikkei Asia Review, передає ZN.ua.

Японський прем'єр заявив, що такі заходи допоможуть вирішити дві важливі проблеми: пригальмувати стрімке старіння населення і знизити дефіцит Державного пенсійного фонду Японії (GPIF).

Реформувати пенсійну і медичну системи Сіндзо Абе, якому виповнилося 63 роки, планує протягом наступних трьох років, якщо втримається на посаді прем'єр-міністра.

Разом з підвищенням пенсійного віку Абе хоче змінити трудове законодавство для більш повного соціального захисту прав працівників віком від 65 років, а також збільшити фінансування розвитку і навчання молоді. У 2019 року в Японії запрацює система безкоштовної дошкільної освіти, а з 2020 року підлітки із сімей з низькими доходами зможуть безкоштовно навчатися в коледжах.

"У наступні три роки я маю намір перебудувати систему соціального забезпечення, щоб гарантувати спокій духу всім - дітям, батькам, активним працівникам і громадянам похилого віку", - обіцяє японський прем'єр.

Через старіння та низьку народжуваність населення Японії скорочується на 300 тисяч осіб на рік, при цьому очікується, що природне спадання надалі тільки прискориться.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), середній вік виходу на пенсію в розвинених країнах світу становить 64,3 року для чоловіків і 63,7 року для жінок. В Україні з 1 січня 2019 року на пенсію в 60 років можна буде вийти тільки за наявності 25 років стажу. У разі стажу 15-25 років на пенсію відпускатимуть у 63 роки, а менш ніж 15 років - у 65.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram