ГоловнаСвіт

Соратник Меркель вирішив балотуватися в президенти Єврокомісії

Наступника Юнкера виберуть 2019 року.

Соратник Меркель вирішив балотуватися в президенти Єврокомісії
Манфред Вебер
Фото: EPA/UPG

Німецький політик Манфред Вебер вирішив балотуватися на голову Єврокомісії від Європейської народної партії.

Він оголосив про це через твіттер. Офіційне висунення кандидата відбудеться на з'їзді партії 7-8 листопада, пише "Німецька хвиля".

Вебер заявив, що ЄС "не може вести справи так, як зараз" і що він має намір "повернути Європу її громадянам".

Вебер є лідером найбільшої фракції в Європейському парламенті. Він також є заступником голови баварського Християнсько-соціального союзу (ХСС), регіональної партії - партнера Християнсько-демократичного союзу (ХДС), який очолює Ангела Меркель.

Вона вже підтримала кандидатуру Вебера, через що інші німці навряд чи зможуть розраховувати на посаду голови ЄК, але в перегонах залишаються інші претенденти, як, наприклад, голова делегації ЄС на переговорах про Брекзит Мішель Барньє.

У 2019-му наступники змінять голову ЄЦБ Маріо Драгі, голову Європейської ради Дональда Туска, голову Єврокомісії Жана-Клода Юнкера і верховного представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріку Могеріні.

Нагадаємо, що німецький політик Вальтер Хальштейн очолював першу європейську комісію в 1958-1967 роках. З тих пір представники Німеччини жодного разу не займали цю посаду в Європейському Союзі.

Зараз президентом Єврокомісії є представник Люксембургу Жан-Клод Юнкер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram