ГоловнаСвіт

ОЗХЗ підтвердила висновки про отруєння "Новичком" у Еймсбері

Дон Стерджесс і Чарлі Роулі були отруєні тою ж речовиною, що й Сергій Скрипаль і його дочка Юлія.

ОЗХЗ підтвердила висновки про отруєння "Новичком" у Еймсбері
Фото: EPA/UPG

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила результати аналізів британської влади про те, що постраждалі в англійському Еймсбері Дон Стерджесс і Чарлі Роулі були отруєні тою ж самою нервово-паралітичною речовиною, яку було раніше застосовано під час нападу в Солсбері на колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

Про це йдеться в заяві ОЗХЗ, оприлюдненій у вівторок, 4 вересня, повідомляє Немецкая волна. У повідомленні ОЗХЗ не використовується назва отруйної речовини, однак голова МЗС Великобританії Джеремі Хант наголосив, коментуючи висновки експертів, що це "Новичок" російського виробництва.

"Нерозсудливість російської держави в застосуванні нервового реагенту на території Великобританії і повна зневага до безпеки населення є жахливою і безвідповідальною", - заявив голова Форін-офіс, вказавши на важливість глобальної заборони на хімічну зброю.

Британське МЗС просить ОЗХЗ опублікувати резюме за підсумками проведеного дослідження і надати звіт всім країнам - учасницям Конвенції про заборону хімічної зброї. Чарлі Роулі і його цивільна дружина Дон Стерджес були госпіталізовані в кінці червня. Стерджес померла 8 липня від наслідків отруєння. Поліція виявила в квартирі Роулі в Еймсбері флакон з речовиною, яку було ідентифіковано як "Новичок".

Сергій і Юля Скрипаль були виявлені в несвідомому стані на одній з лавок в Солсбері на початку березня. Вони ледь залишилися живими. Їх нинішнє місцеперебування тримається в таємниці.

Лондон звинувачує Москву в організації замаху на Скрипалів. Москва категорично відкидає ці звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram