ГоловнаСвіт

Посол України в Німеччині попереджає про можливу девальвацію антиросійських санкцій через "Північний потік-2"

Може відбутися реальний розкол трансатлантичної єдності.

Посол України в Німеччині попереджає про можливу девальвацію антиросійських санкцій через "Північний потік-2"
Чрезвычайный и Полномочный Посол Украины в Германии Андрей Мельник

Санкції США проти німецьких компаній-учасників будівництва газопроводу «Північний потік-2» можуть змінити підхід Німеччини до антиросійських санкцій.

Про це в інтерв'ю LB.ua сказав посол України в Німеччині Андрій Мельник.

«Небезпека ж полягає в тому, що питання доцільності антиросійських санкцій, які в Німеччині і так ніколи не мали багато прихильників, після масштабної суперечки Вашингтона з Берліном може вибухнути з новою силою», - вважає посол.

Дипломат сподівається, що ймовірні американські санкції проти німецьких компаній-учасниць «Північного потоку-2» не призведуть до відмови Німеччини від санкцій проти Росії: «Хочеться вірити, що цього не станеться».

При цьому він допускає, що ймовірна «своєрідна девальвація самого інструменту санкцій». «І тоді позиція Німеччини, яка протягом останніх 4 років була головним локомотивом введення антикремлівських санкцій всередині Євросоюзу, їх подальшого продовження, може зазнати коректив», - додав Мельник.

Також у разі санкцій можливий реальний розкол трансатлантичної єдності, чого не було з початку «холодної війни». "І в цьому контексті для Києва є дуже серйозні ризики".

У той самий час він вважає, що навіть якщо американські санкції будуть введені і німецькі компанії будуть змушені вийти з цього проекту, то загроза реалізації проекту все одно не зникає. «Наприклад, не можна виключати, що росіяни самі знайдуть фінансування - хоча це й малоймовірно - і побудують трубопровід самостійно, тоді взагалі не буде навіть важелів впливу на цей газопровід», - сказав дипломат.

Мельник також розповів, що головним аргументом української сторони є той факт, що якщо не буде українського транзиту - то зникне стримувальний фактор для РФ і ризик великомасштабної війни зросте. "І це правда. А якщо Меркель чітко сказала, що транзитна роль України буде збережена, то я вірю, що це так і буде», - сказав посол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram