ГоловнаСвіт

Прем'єр Іспанії запропонував референдум щодо розширення автономії Каталонії

Проведення плебісциту про незалежність Каталонії Санчес виключає.

Прем'єр Іспанії запропонував референдум щодо розширення автономії Каталонії
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес виступив з пропозицією провести референдум у Каталонії, на якому порушити питання розширення автономії регіону.

Про це Санчес заявив в ефірі радіостанції Cadena Ser, повідомляє AFP.

Іспанський прем'єр зазначив, що мова йде виключно про референдум щодо розширення автономії. Проведення плебісциту про незалежність Каталонії Санчес виключає.

Водночас прем'єр-міністр Каталонії Кім Торра заявив в ефірі місцевого громадського телебачення, що питання самовизначення регіону не може обговорюватися "під килимом".

"Процес незалежності незворотній", - наголосив Торра.

Як повідомлялося, члени нового уряду Каталонії 2 червня склали присягу. Так автоматично завершився період прямого керівництва в цьому автономному регіоні з боку Мадрида, який тривав понад сім місяців.

Торра виступає за незалежність Каталонії від Іспанії. Також він зазначив, що вважає законним прем'єр-міністром автономії колишнього каталонського лідера Карлеса Пучдемона.

Сам Пучдемон заявляв, що не претендуватиме на пост глави каталонського уряду і запропонував кандидатуру Торри.

Нагадаємо, 1 жовтня 2017 року в Каталонії відбувся референдум про незалежність від Іспанії.

27 жовтня Сенат Іспанії призупинив автономію Каталонії, застосувавши 155 статтю конституції, в регіоні вводиться пряме управління. Після цього Мадрид розпустив парламент і уряд Каталонії.

Верховний суд Іспанії видав міжнародні ордери на арешт шести каталонських втікачів, серед яких колишній глава регіону Карлес Пучдемон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram