ГоловнаСвіт

Молдовська поліція в День незалежності розігнала нічний протест у Кишиневі

Площу зачистили для святкових урочистостей.

Молдовська поліція в День незалежності розігнала нічний протест у Кишиневі
Фото: newsmaker.md

У ніч з 26 на 27 серпня правоохоронні органи Молдови розігнали кілька сотень протестувальників у Кишиневі, які вирішили дочекатися ранку біля пам'ятника господарю Штефану III Великому. Вранці учасники акції 26 серпня, які прийшли о 8:00 продовжити протест, виявили, що площу Великих національних зборів обнесено парканом і вона під охороною поліції.

Про це пише NewsMaker.

За словами заступника голови партії "Платформа "Гідність і правда" Олександра Слусара, о п'ятій годині ранку до площі приїхали 15 автобусів поліції. Через годину вони перекрили рух у центрі й оточили людей, які сиділи біля пам'ятника.

Поліцейські зачитали розпорядження мерії від 24 серпня про те, що 27 серпня на цьому місці заплановано офіційні заходи і це анулює будь-які інші домовленості. Документ підписав в.о. мера Руслан Кодряну.

"Було сказано, що в разі непокори передбачено насильницьку евакуацію. Після переговорів - ми взялися за руки, нас було 70 осіб - після цього поліцейські почали по одному витягати за кордон, особливо поводилися жорстоко з жінками. Викручували руки, тягли за ноги", - сказав Слусар.

Після дев'ятої години до пам'ятника Штефану Великому прибули перші особи держави - прем'єр-міністр Павел Філіп, президент Ігор Додон і спікер парламенту Андріан Канду. Вони поклали квіти під крики "Злодії" і "Ганьба". Після них з квітами почали підходити урядовці і члени Демпартії.

Потім на площі під свист і крики протестувальників почався парад народного костюму.

Нагадаємо, що Молдова відзначає в понеділок День незалежності.

Напередодні в Кишиневі пройшла масова акція протесту. Організатори зажадали визнати результати виборів мера Кишинева, скасувати змішану виборчу систему і відправити у відставку суддів, які не визнали підсумків голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram