ГоловнаСвіт

У Стамбулі жорстко розігнали акцію "суботніх матерів"

Акція має на меті привернути увагу до долі заарештованих в 1980-ті - 1990-ті роки та безслідно зниклих.

Поліція Стамбула в суботу, 25 серпня, жорстко розігнала традиційну мирну акцію так званих "суботніх матерів", пише Немецкая волна.

“Проти жінок, які взяли участь в демонстрації, були застосовані водомети і сльозогінний газ. 47 учасниць щотижневої акції, що проходили в 700-й раз, були затримані", - цитує видавництво агентство AFP.

За даними соціальних мереж, серед затриманих виявилася і 82-річна Еміне Окач. Жінку вже заарештовували на аналогічній акції в 1997 році, через два роки після зникнення її сина, який перебував у слідчому ізоляторі.

Акції "суботніх матерів" мають на меті привернути увагу до долі їх родичів, заарештованих в 1980-ті - 1990-ті роки і безслідно зниклих. Ці події пов'язані з збройним протистоянням офіційної Анкари і активістів Робітничої партії Курдистану (PKK). Доля зниклих прихильників PKK ніколи офіційно не розслідувалася.

Турецькі жінки вперше вийшли на марш "суботніх матерів" в травні 1995 року. З 1999 року по 2009 рік вони були змушені відмовитися від проведення щотижневих акцій, оскільки демонстрації жорстко придушувалися поліцією. В останні роки акції проходили без протидії з боку влади.

Свої дії в суботу в поліції пояснили передбачуваним зв'язком його учасниць з PKK, а також тим, що акція не була узгоджена з владою.

Нагадаємо, раніше S&P і Moody's знизили рейтинги Туреччини. Країні прогнозують рецесію і високу інфляцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram