ГоловнаСвіт

Російський журналіст Шура Буртін оголосив голодування на підтримку Сенцова

Він також закликав усіх, хто може, публічно приєднатися до акції протесту.

Російський журналіст Шура Буртін оголосив голодування на підтримку Сенцова
Шура Буртин
Фото: facebook.com/shura.burtin

Російський журналіст Шура Буртін приєднався до голодування, яке оголосив Олег Сенцов, вимагаючи звільнити українських політв'язнів у Росії.

Про це він написав на своїй сторінці у  Фейсбуці.

"Друзі, мені набридло репостити фразу «Олег Сенцов, черговий день голодування». Репостнеш, насмаруєш канапку - і почуваєшся комахою. Здається, ми просто хором ведемо зворотний відлік - дев'ять-вісім-сім - до смерті людини. А хлопець він, здається, сильний - візьме і справді помре. Що я тоді відчую?" - написав Буртін.

"Кажуть: а більше ми нічого не можемо - акцію підтримки в Москві не погодили, навіть одиночні пікети не можна проводити через чемпіонат. Але голодування - це форма протесту, яку легко підтримати. Вчора до голодування Сенцова приєднався антифашист Олександр Кольченко, засуджений разом з ним у тій самій сфабрикованій справі. Приєднався з вимогою звільнити Сенцова (а не себе). Кольченко недавно сидів у карцері, до цього лежав у тюремній лікарні з дистрофією - і приєднався. А мені що заважає? Для цього необов'язково сидіти в тюрмі, це дія вільної людини", - додав журналіст.

Він також закликав усіх, хто може, публічно приєднатися до акції протесту.

"Я закликаю приєднатися всіх, хто може. Можливо, якщо достатня кількість людей «зовні» публічно приєднається до голодування, це якось прорве ізоляцію. Може, якщо серед нас будуть відомі люди, це стане зайвим інфоприводом і трохи на щось та й вплине... Ще я просто сподіваюся, що Сенцова трошки підтримає те, що люди фізично проживуть хоча б десяту частину того, що він", - зазначив Буртін.

Нагадаємо, 2015 року Сенцова засудили до 20 років колонії за звинуваченням у тероризмі. За версією слідства, він створив у Криму групу, яка вже нібито здійснила два напади і готувала ще. Інший обвинувачений у справі, Олександр Кольченко, отримав 10 років колонії. 16 травня Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, яких утримують у РФ і в анексованому Криму. Він заявив, що має намір продовжувати голодувати до своєї смерті або до звільнення 64 політв'язнів. 29 травня Сенцов почав отримувати підтримувальну терапію.

Активісти руху #SaveOlegSentsov анонсували на 1 і 2 червня масштабну акцію на його підтримку. "У різних містах по всьому світу ми покажемо "червону картку" режимові Путіна, який незаконно утримує людей за ґратами. Кремль, який готується прийняти чемпіонат світу з футболу, повинен звільнити Олега Сенцова й інших", - йдеться в анонсі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram