ГоловнаСвіт

Росіяни подали рекордну кількість прохань про притулок у США

У минулому році громадяни РФ подали на 39% заяв більше, ніж в 2016-му.

Росіяни подали рекордну кількість прохань про притулок у США
Фото: EPA/UPG

Громадяни Росії в 2017 році подали 2664 заяви з проханням про притулок у США.

Показник став рекордним з 1994-го, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на статистику Служби громадянства та імміграції США (USCIS). Йдеться про дані за 2017 фінансовий рік (закінчився 30 вересня).

Згідно з цими даними в минулому році росіяни подали на 39% заяв на притулок більше, ніж в 2016-му. Показник активно зростає останні п'ять років, збільшившись в порівнянні з 2012 роком майже вдвічі. У 1994-му було 2127 таких звернень.

USCIS не приводить причин, за якими заявники зверталися з проханням про притулок в США і які повинні вказати в анкеті. Це може бути переслідування через расу претендента, його релігії, національності, політичних поглядів, приналежності до будь-якої соціальної групи. Причиною може також послужити порушення Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання.

Юристи, які спеціалізуються на імміграції, пов'язують зростання кількості тих, які звернулися за притулком, з прийнятим в 2013 році російським законом про заборону пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин, зазначає "Радіо Свобода". За порушення передбачений штраф в розмірі до 1 млн руб. для юридичних осіб. З 2014 по 2016 рік за пропаганду гомосексуалізму серед неповнолітніх були оштрафовані 14 осіб, за даними судового департаменту при Верховному суді РФ.

Юрист адвокатської фірми The Law Offices of Grinberg & Segal в Нью-Йорку Венді Барлоу розповіла радіостанції, що в минулому році її фірма надала "кілька консультацій представникам ЛГБТ-спільноти з Чечні", але не становила їх інтересів.

Ще один адвокат з Нью-Йорка, Ендрю Джонсон, заявив, що його фірма в 2017 році взяла близько 30 нових справ, пов'язаних з російськими заявниками. Половина з них стосується "переслідування з політичних мотивів", близько третини справ пов'язано з бізнесом, зазначив він у розмові з радіостанцією. "У деяких випадках претенденти, які не пов'язані з політикою, кажуть, що російська влада звинуватила їх в антиурядовій поведінці, після того, як вони відмовилися давати хабарі і підкорятися іншому тиску з боку офіційних осіб", - сказав Джонсон.

За даними "Радіо Свобода", яке посилається на владу Євросоюзу, в країни ЄС в 2017 році за притулком звернулися понад 12,6 тис. громадян Росії (враховуються претенденти, що вперше подали відповідну заяву). При цьому США за цим показником випередили всі країни Євросоюзу, за винятком Німеччини, куди подали заяви 4885 росіян. Голова берлінського Інституту міграційної політики Ольга Гулина заявила радіостанції, що 90% з тих, що вибрали Німеччину, є етнічними чеченцями.

Навесні минулого року в російській «Новой газете» вийшов матеріал про існування в Чечні спеціальних секретних в'язниць для тортур людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією. Видання також стверджувало, що в республіці були масові затримання гомосексуалістів.

За даними на липень 2017 року, за кордон хотіли б переїхати 10% росіян, в основному від 18 до 34 років, за даними опитування ВЦВГД. Найпривабливішими країнами респонденти назвали Німеччину, США та Австралію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram