ГоловнаСвіт

Президент Чехії заявив про виробництво в країні отрути "Новачок"

Служба безпеки країни заперечує, що тестована речовина була "Новачком".

Президент Чехії заявив про виробництво в країні отрути "Новачок"
Милош Земан
Фото: EPA/UPG

У Чехії для досліджень у невеликій кількості виготовляли нервово-паралітичний газ А-320, який належить до категорії отруйних речовин "Новачок", заявив президент країни Мілош Земан.

Експеримент проводили в листопаді 2017 року у Військовому дослідному інституті Міністерства оборони в Брно, сказав Земан в ефірі телеканалу Barrandov із посиланням на доповідь чеської Служби безпеки і інформації. Після тестів, за його словами, речовину було знищено, передає "Радіо Свобода".

У той самий час, за даними Служби безпеки та інформації Чехії, тестована речовина не було "Новачком". Однак Земан послався на думку військової розвідки, яка, за його словами, має більше інформації на цю тему.

"Мій висновок такий: у нас був вироблений і протестований "Новачок", хоч і в невеликій кількості, а потім був знищений. Ми знаємо - де, знаємо - коли, тож було б лицемірством вдавати, ніби нічого такого не відбувалося", - сказав президент Чехії.

Раніше офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова назвала одними з "найімовірніших джерел походження" "Новачка" Великобританію, Словаччину, Чехію і Швецію. Міністр оборони Чехії Карла Шлехтова тоді заявила, що її країна не причетна до створення цієї отруйної речовини, а такі заяви абсурдні. 26 березня Мілош Земан доручив контррозвідці перевірити версію про можливе виробництво в країні таких речовин.

Колишнього співробітника ГРУ Росії Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними в британському місті Солсбері 4 березня. Лондон стверджує, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок", розробленою радянськими вченими. Британські спецслужби вважають, що отруту виготовили в Росії. Москва це заперечує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram