ГоловнаСвіт

Посол США в РФ не відкидає заморожування російських активів

"У нас не буде нормальних відносин, поки ми не зможемо конструктивно вирішити деякі проблеми".

Посол США в РФ не відкидає заморожування російських активів
Джон Хантсман
Фото: politico.com

Російські активи в США можуть бути арештовані, незважаючи на те, що на дипломатичну власність поширюється дія Віденської конвенції, яка гарантує її недоторканність.

Про це заявив посол США в РФ Джон Хантсман, передає РБК.

"Звичайно, це (заморожування активів, - ред.) можливо", - сказав він.

Дипломат зазначив, що не може знати, яке майбутнє очікує дві країни, але висловив надію на стабілізацію відносин.

На запитання про те, як Вашингтон має намір арештувати російські активи, якщо стосовно дипвласності Москви діє Віденська конвенція, посол нагадав, що, "крім цієї конвенції, існують і інші угоди".

"Є Віденська конвенція, яка гарантує недоторканність. Нею керуються під час обговорення будь-якої ситуації. Але також існують інші угоди, досягнуті в різний час, які в той чи інший спосіб стосуються питань дипломатичної власності, дипломатичних об'єктів. Тому не варто робити припущення про те, як будуть розвиватися події", - додав посол.

Хантсман також зазначив, що іноді він читає книги про історію відносин між США і Росією.

"Бували й спади, і підйоми. І вислання дипломатів уже траплялися. В цих відносинах були і напружені, і хороші моменти", - сказав він.

На думку Хантсмана, хорошими є моменти, коли "ми можемо сісти за стіл і чесно поговорити про те, що означає бути надійним і відповідальним партнером".

Коментуючи отруєння російського розвідника Сергія Скрипаля в Великобританії, він заявив: "Те, що відбулося в Солсбері, - так відповідальні партнери не вчиняють".

"І дії в інших частинах світу не говорять про відповідальне партнерство, яке ми хотіли б мати. І я боюся, що в нас не буде нормальних відносин, поки ми не зможемо конструктивно вирішити деякі проблеми, які стоять перед нами", - сказав посол.

Раніше РБК повідомляв, що на правах власності Росія володіє будівлею генерального консульства в Сан-Франциско і будівлею торгового представництва у Вашингтоні. Держдеп оголосив про те, що США позбавляють Росію права використовувати ці об'єкти з 2 вересня 2017 року, як заходи у відповідь на скорочення числа дипломатів американської місії. Тоді російських дипломатів поставили перед необхідністю терміново покинути країну, а будівлі були позбавлені дипломатичного імунітету. Російське МЗС оголосило ці дії такими, що суперечать міжнародним конвенціям, а президент Володимир Путін пообіцяв, що Росія подасть до суду на США.

Крім того, наприкінці 2016 року Вашингтон позбавив російських дипломатів права користуватися так званими посольськими дачами в Нью-Йорку і Меріленді.

Москва оголосила, що США доведеться скоротити число співробітників своєї дипмісії до 455 осіб в липні 2017 року як відповідь на введені Вашингтоном санкції. Тоді ж Росія закрила доступ США до посольської дачі в Срібному Бору.

Нагадаємо, 4 березня Скрипаль і його дочка були виявлені непритомними в місті Солсбері. Прем'єр Британії Тереза Мей назвала "вкрай імовірною" причетність Росії до отруєння бойовою отруйною речовиною "Новачок". Російська влада пояснень щодо "Новачка" так і не дала, але заявила про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" виготовляли в Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також у МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння Скрипаля.

14 березня Великобританія видворила 23 російських дипломатів у зв'язку з цим інцидентом. З 26 березня до неї приєдналися 27 союзників. Також Британія видала ордери на арешт російського капіталу сумнівного походження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram