ГоловнаСвіт

Президента Кіпру переобрано на другий термін

Нікос Анастасіадіс набрав майже 56 відсотків голосів виборців.

Президента Кіпру переобрано на другий термін
Никос Анастасиадис
Фото: dt.ua

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс у неділю, 4 лютого, був переобраний на другий термін у ході другого туру президентських виборів, передає Німецька хвиля.

За даними міністерства внутрішніх справ, він набрав майже 56 відсотків голосів виборців. Його суперник, кандидат від лівих сил Ставрос Малас, якого підтримувала впливова Прогресивна партія трудового народу Кіпру (АКЕЛ), який здобув підтримку 44 відсотків виборців, уже привітав Анастасіадіса.

Переможець другого туру виграв і перший тур - на ньому він набрав 35,5 відсотка голосів.

Історичним завданням Анастасіадіса буде сприяти об'єднанню розділеного на грецьку й турецьку частини острова. У травні черговий раунд перемов про об'єднання кіпрської держави у швейцарському Кран-Монтана завершився безрезультатно. Обидва суперники на другому турі виступали за продовження перемов.

Під час переговорів, які почалися в травні 2015 року, сторонам вдалося досягти згоди з багатьох питань, зокрема, розподілу влади в майбутній федерації. Однак у питаннях безпеки й територіальних питаннях розбіжності сторін виявилися занадто сильними, щоб досягти компромісу.

Острів Кіпр залишається розділеним на дві частини з 1974 року, коли Туреччина вторглася на Кіпр у відповідь на спробу перевороту для об'єднання острова з Грецією. Острів розділився на самопроголошену Турецьку Республіку Північного Кіпру та визнану у світі Республіку Кіпр на півдні країни.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram