ГоловнаСвіт

Уряд Франції готує закон проти фейкових новин

Міністр культури Франції наголосила, що новий закон не блокуватиме свободу преси.

Уряд Франції готує закон проти фейкових новин
Министр культуры Франции Франсуаза Ниссен
Фото: EPA/UPG

У березні уряд Франції представить проект закону, який передбачатиме судову процедуру для блокування фейкових новин, нові вимоги до медіа-платформ, а також захист від ризику приватної цензури.

Про це міністр культури Франції Франсуаза Ніссен розповіла в інтерв'ю виданню Journal du dimanche ce dimanche. 

"Заходи, над якими ми працюватимемо до березня, полягають у створенні закону про "довіру до інформації", що дозволить нам діяти дуже швидко, коли фальшива новина стає вірусною, особливо в період виборів", - сказала Ніссен.

За її словами, новий закон визначатиме нові обов'язки для різних медіа-платформ, яким "доведеться співпрацювати з державою і дотримуватися прозорості стосовно спонсорованого контенту".

"Буде введено судову процедуру, яка дозволить швидко блокувати поширення фальшивих новин, коли це буде очевидним", - повідомила міністр.

Також новий закон "захистить від ризику приватної цензури, якщо ЗМІ діятимуть за власними правилами".

На запитання, чи буде закон обмежувати свободу преси, міністр відповіла, що навпаки, оскільки коли правдива інформація нівелюється фейковою, то вона не може вільно поширюватися. "Помилкові новини становлять серйозну і неабияку загрозою для демократії", - зауважила Ніссен.

У разі порушення вимог нового законодавства до порушників застосовуватимуть санкції. Які саме, міністр не уточнила.

Нагадаємо, в травні минулого року президент Франції Еммануель Макрон звинуватив російські державні ЗМІ в пропаганді та поширенні фейків. Після першого туру виборів у Франції Макрон звинувачував Росію у втручанні в його кампанію за допомогою кібернападів і відмовлявся надати акредитацію російським медіа RT і Sputnik, звинувативши їх у публікації фейкових новин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram