ГоловнаСвіт

Голову Samsung достроково звільнили з в'язниці

Спадкоємцю імперії Samsung заборонили покидати країну без дозволу суду.

Голову Samsung достроково звільнили з в'язниці
Ли Чже Ён
Фото: EPA/UPG

Високий суд Сеула скоротив удвічі термін вироку спадкоємцю імперії Samsung, віце-президенту і фактичному керівнику Samsung Electronics Лі Чже Йону і призупинив його виконання.

Як повідомляє агентство Рейтер, бізнесмен вийшов на волю.

Йому заборонили покидати країну без дозволу суду, уточнила юридична контора Cho & Partners. Прокуратура і Samsung поки що ситуацію не коментували.

Лі поставився до рішення суду без емоцій, зазначає агентство. Опитані агентством юристи вважають, що прокуратура оскаржить це рішення. Спочатку обвинувачення вимагало для топ-менеджера 12 років ув'язнення.

Головуючий в суді апеляційної інстанції суддя Чхон Хюн Сік описав участь Лі в підкупі подруги президента як "пасивне підпорядкування політичній силі".

Під вартою Лі Чже Йон провів загалом рік. Там, за даними південнокорейських ЗМІ, Лі займався спортом, читав книги і продовжував керувати компанією, в тому числі її ключовим підрозділом - Samsung Electronics.

У лютому 2017 року його затримали і заарештували у зв'язку з корупційним скандалом навколо тодішнього президента країни Пак Кин Хе, яку звинуватили в тому числі в отриманні хабарів від великих компаній в обмін на заступництво. У зв'язку з цим розслідуванням у листопаді 2016 року в офісах Samsung уперше в історії компанії пройшли обшуки. У грудні представники Samsung і семи інших найбільших південнокорейських компаній давали в парламенті показання і визнали, що перераховували десятки мільйонів доларів у два некомерційні фонди, пов'язані з подругою президента Цой Сун Сіль, але заперечували, що просили що-небудь натомість.

У серпні 2017 року суд першої інстанції засудив Лі Чже Йона до п'яти років в'язниці за дачу хабарів, розтрату, приховування активів за кордоном і клятвопорушення. За версією суду і слідства, Лі звинуватили в причетності до дачі хабарів президенту в обмін на її згоду на посилення його контролю над Samsung Electronics. Також суд вирішив, що він причетний до перерахування через компанії Цой Сун Сіль 7,2 млрд вонів ($6,38 млн), які пішли на оплату занять кінним спортом у Європі дочки Цой. Звинувачення у брехні під присягою йому висунули після парламентських слухань. Керівник Samsung усі звинувачення на свою адресу заперечував.

Пак Кин Хе відсторонили від влади в березні 2017 року внаслідок імпічменту. Її судять за корупцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram