ГоловнаСвіт

Південнокорейська прокуратура зажадала 12 років в'язниці для голови Samsung

Мільярдера підозрюють у дачі хабара екс-президенту країни.

Південнокорейська прокуратура зажадала 12 років в'язниці для голови Samsung
Фото: yonhapnews.co.kr

Прокуратура Південної Кореї зажадала засудити бізнесмена і мільярдера, віце-президента компанії Samsung Electronics і фактичного голову Samsung Group Лі Чже Йона до 12 років в'язниці за хабарництво й інші корупційні епізоди, пов'язані з колишньою президенткою країни Пак Кин Хе, повідомляє агентство Yonhap.

Окрім дачі хабара, 49-річного мільярдера звинувачують у розтраті, приховуванні активів за кордоном, приховуванні злочинних доходів і дачі неправдивих свідчень.

Протягом розслідування прокуратура зажадала також десяти років в'язниці для ще трьох топ-менеджерів Samsung, причетних до корупційних схем.

Судову ухвалу у справі голови Samsung Group оголосять у серпні і долучать до справи колишньої президентки Південної Кореї Пак Кин Хе і її подруги Чхве Сун Сіль, яку наприкінці червня вже засудили до трьох років в'язниці за незаконний тиск на університет, де вчилася її дочка. Екс-президент також перебуває під вартою із квітня.

Бізнесмен Лі Чже Йон під вартою з 17 лютого, коли його заарештували і помістили в одиночну камеру. Його підозрювали в передачі хабара на 43,3 млрд вонів ($38 млн) Пак Кин Хе. Слідство вважає, що голова Samsung Group планував за допомогою хабара домогтися дозволу на злиття з холдингом однієї з будівельних компаній.

У грудні 2016 року парламент Південної Кореї оголосив імпічмент президенту Пак Кин Хе. Рішення парламенту в березні затвердив Конституційний суд країни. Причиною став скандал за участю її подруги Чхве Сун Сіль. Її запідозрили в тому, що вона отримала доступ до секретних урядових документів, скориставшись своїм впливом на Пак Кин Хе, а також лобіювала, користуючись знайомством з президентом, інтереси великих корпорацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram