ГоловнаСвіт

США заблокували проект резолюції щодо Єрусалима

Всі інші члени Ради безпеки ООН підтримали цей документ.

США заблокували проект резолюції щодо Єрусалима
Заседание Совбеза ООН
Фото: Владимир Ельченко

США використовували право вето, щоб заблокувати запропонований Єгиптом проект резолюції проти визнання країнами Єрусалима столицею Ізраїлю, повідомляє Інтерфакс.

На проведеному в понеділок голосуванні всі інші члени Ради Безпеки ООН підтримали цей документ. Оскільки один з постійних членів Радбезу проголосував проти, проект не прийнято.

У документі висловлюється "глибоке співчуття" у зв'язку із заявою Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю і рішенням США ініціювати перенесення свого посольства в це місто з Тель-Авіва.

"Будь-які рішення і дії, які мають на меті змінити характер, статус або демографічний склад Священного міста Єрусалима, не мають юридичної сили, є недійсними і повинні бути скасовані згідно з відповідними резолюціями Ради Безпеки", - йдеться в документі. Проект резолюції також закликає всі країни світу утриматися від відкриття дипломатичних місій в Єрусалимі.

На початку грудня президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю і розмістити там посольство США. Це рішення засудили багато ісламських і європейські країни.

Трамп заявив, що його рішення лише відображає "визнання реальності" і, зокрема - того факту, що Єрусалим - це не тільки історична столиця єврейського народу, а й столиця сучасного Ізраїлю, повідомляє Голос Америки. Ізраїльські лідери вітали рішення Трампа. Оскільки прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху зазначив, що статус Єрусалима є "основою мирного врегулювання" конфлікту.

Палестинці хочуть, щоб східна частина міста стала столицею їхньої майбутньої держави. Минулого тижня лідер Палестинської Автономії Махмуд Аббас заявив, що його сторона більше не прийме роль США в мирному процесі. Аббас зробив цю заяву, виступаючи на саміті арабських лідерів, - багато хто з учасників цієї зустрічі засудили рішення Трампа як незаконне.

У Палестині почалися масові акції протесту, а по території Ізраїлю було завдано ракетних ударів. У відповідь Ізраїль атакував позиції ХАМАС.

Європейський Союз раніше повторив свою позицію, яка полягає в тому, що рішення конфлікту між ізраїльтянами і палестинцями передбачає створення двох держав з Єрусалимом як столиці обох країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram