ГоловнаСвіт

Ердоган пред'явив Греції територіальні претензії

Глава Туреччини звинуватив ЄС у невиплаті обіцяної фінансової допомоги.

Ердоган пред'явив Греції територіальні претензії
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час державного візиту до Греції в четвер, 7 грудня, пред'явив Афінам територіальні претензії, передає Німецька хвиля.

"Повітряні та морські кордони можна було б покращити", - сказав Ердоган.

Ще до від'їзду в Афіни турецький президент поставив під сумнів Лозанський договір від 1923 року. За цим договором Греція отримала майже всі острови в Егейському морі біля узбережжя Туреччини. Відтоді між Туреччиною і Грецією не припиняються суперечки про точне проходження кордону.

Уряд в Афінах роздратовано відреагував на претензії Ердогана, наголосивши, що його візит має сприяти "побудові мостів, а не стін". Президент Греції Прокопіс Павлопулос виключив можливість перегляду Лозанського договору.

"Для нас цей договір не є предметом торгу. Він не вимагає ні перегляду, ні оновлення", - зазначив він під час зустрічі з Ердоганом в Афінах.

Глава Туреччини також розкритикував поводження грецької влади з представниками турецької меншини і звинуватив Євросоюз у затягуванні реалізації договору про біженців.

Реджеп Таїп Ердоган звинуватив ЄС у невиплаті обіцяної фінансової допомоги.

Між тим президент Греції Павлопулос висловився за зближення Туреччини з Євросоюзом. Водночас він, однак, зазначив, що Анкара повинна дотримуватися міжнародних договорів і виконати умови для подальшого зближення з ЄС.

Це перший візит президента Туреччини до Греції за останні 65 років. Ердоган вже відвідував Грецію, однак, лише на посаді прем'єр-міністра Туреччини. За Ердогана історично складні відносин між Грецією та Туреччиною, незважаючи на всі труднощі, покращилися. Ердоган підтримує добрі відносини з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram