ГоловнаСвіт

У Росії суд ухвалив заблокувати сервіс BlaBlaCar

Кількох водіїв, які знаходили попутників через BlaBlaCar, притягнуто до адміністративної відповідальності.

У Росії суд ухвалив заблокувати сервіс BlaBlaCar
Фото: goodvin.info

Суд Тимашевського району Краснодарського краю задовольнив заяву прокуратури, яка вимагала заблокувати в Росії сервіс спільних поїздок BlaBlaCar.

Як повідомляє "Коммерсантъ", російський оператор сервісу ТОВ "Комьюто Рус" оскаржить рішення.

Скаргу в прокуратуру на діяльність BlaBlaCar подала асоціація "Регіональний автотранспортний союз (РАС)". Як вважають в організації, сервіс сприяє регулярним нелегальним комерційним перевезень. Прокуратура, своєю чергою, звернулася суд. У своїй заяві відомство вказало, що сервіс надає інформаційні послуги особам, які здійснюють перевезення без дозволу.

За даними "Коммерсанта", в регіоні декількох водіїв, які знаходили попутників через BlaBlaCar, притягнуто до адміністративної відповідальності.

Керівник Центру правової підтримки РАС Олексій Динько розповів газеті, що додатком часто користуються таксисти-нелегали, а також водії автобусів і мікроавтобусів. Деякі водії, за його даними, здійснюють по кілька рейсів на день, що не відповідає поняттю райдшерінг.

У РАС наголосили, що з появою сервісу обсяг міжміських автомобільних перевезень скоротився на 15-20%. Динько зауважив, що кількість пропозицій за популярними напрямками в BlaBlaCar можна порівняти з кількістю офіційних рейсів.

"Держава в цій ситуації не контролює ні стану транспорту, ні самого водія, а нелегальні поїздки становлять загрозу безпеці РФ, життю і здоров'ю її населення, оскільки можуть використовуватися кримінальними структурами, в тому числі терористами", - пояснив Динько.

У ТОВ "Комьюто Рус" розповіли, що компанію не сповістили про судове засідання, про рішення вона дізналася від одного з клієнтів. Компанія має намір оскаржити висновок суду.

"Ми маємо намір довести, що райдшерінг не порушує законів РФ", - сказав представник компанії. Він додав, що водії, які користуються послугами сервісу, не заробляють гроші, а тільки покривають частину витрат на бензин.

BlaBlaCar - сервіс, який пропонує водіям і пасажирам знаходити попутників. Користувач сервісу, як правило, тільки компенсує витрати на паливо, у програми є максимально допустима вартість поїздки. У Росії компанія почала працювати в лютому 2014 року. У 2016 році сервіс почав стягувати з користувачів сервісний збір за бронювання місць у машині.

Нагадаємо, раніше цього тижня Uber підвищив тарифи в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram