ГоловнаСвіт

​Не варто очікувати зміни настроїв відсторонених бюрократів, які формують позицію ЄС щодо України, - заступник міністра

ЄС має сталу традицію опору ідеї розширення.

​Не варто очікувати зміни настроїв відсторонених бюрократів, які формують позицію ЄС щодо України, - заступник міністра
Фото: open.by

Україна хоче закріплення перспективи членства в ЄС в підсумковій декларації саміту «Східного партнерства», який відбудеться на цьому тижні. Але чиновники ЄС противляться цьому.

Про це написала заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль на своїй сторінці в Фейсбук.

«Головний меседж ВП «more for more» - більше інтеграції в разі великих реформ - в основному розуміється як необмежена можливість інтегруватися в ЄС, до повноправного членства. І ми хочемо визнання такої перспективи в документах саміту СП», - написала Зеркаль.

Вона нагадала, що ЄС очікує від країн Східного партнерства, особливо тих, які уклали угоди про асоціацію, швидких внутрішніх реформ. А країни-партнери очікують, що в рамках СП буде визнано перспективи швидкої інтеграції цих країн в ЄС.

Замість цього ЄС пропонує Києву більш ефективно використовувати ті інструменти, які є в розпорядженні Єврокомісії.

«Наша вимога перспективи членства в ЄС обґрунто́вана амбіціями українців і неймовірно сильним запитом на проєвропейські реформи. Багатьом в Європі не подобається думка, що українці буквально воюють за європейські цінності. Треба визнати, що не варто очікувати зміни настроїв відсторонених бюрократів, які формують позицію ЄС щодо України», - додала вона.

При цьому ситуація не означає, що слід погоджуватися з чисто бюрократичним підходом європейських інститутів. «Навпаки, слід використовувати кожен шанс для доказу своїх намірів інтегруватися з ЄС та захисту власних інтересів», - вважає дипломат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram