ГоловнаСвіт

Навальний оскаржив в ЄСПЛ повторний вирок у справі "Кіровлісу"

Раніше ЄСПЛ визнав, що під час процесу "Кіровлісу" було порушено право на справедливий розгляд.

Навальний оскаржив в ЄСПЛ повторний вирок у справі "Кіровлісу"
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Російський опозиційний політик Олексій Навальний подав скаргу в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) на другий вирок у справі "Кіровлісу".

Як повідомив Навальний у своєму Telegram-каналі, суд 13 листопада прийняв скаргу до розгляду.

Раніше глава ЦВК РФ Елла Памфілова заявила, що через цей вирок Навальний не зможе бути зареєстрований як кандидат на президентських виборах.

8 лютого Ленінський районний суд Кірова повторно виніс обвинувальний вирок Олексію Навальному і підприємцю Петру Офіцерову у справі "Кіровлісу". Цю справу розглядали повторно після того, як Верховний суд скасував вирок і відправив справу на перегляд.

Перший вирок у справі "Кіровлісу" винесли у 2013 році. Спочатку Навального і Офіцерова засудили до реальних термінів - до п'яти і чотирьох років відповідно. Пізніше реальні терміни замінили на умовні. Засуджені звернулися до ЄСПЛ. Європейський суд у 2016 році визнав, що під час процесу було порушено право на справедливий розгляд. 

Вирок Навальному у справі "Кіровлісу" винесли за статтею 165 КК РФ - заподіяння майнової шкоди шляхом обману, що вважається тяжким злочином. У вироку йдеться, що Навальний і Офіцеров викрали у "Кіровлісу" близько 16 млн рублів, змусивши "Кіровліс" продати Вятській лісовій компанії (ВЛК) 10 тис. кубометрів лісу за заниженою ціною на суму 16 млн рублів. Після цього Офіцеров, засновник Вятської лісової компанії, перепродав продукцію з націнкою.

Крім того, комітет міністрів Ради Європи, який веде нагляд за виконанням рішень ЄСПЛ, закликав Росію допустити Навального до участі у виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram