ГоловнаСвіт

Russia Today повідомила Мін'юст США про відсутність даних про джерела фінансування з РФ

Російський телеканал стверджує, що його програми не спрямовані на просування цілей "іноземного уряду чи політичної партії".

Russia Today повідомила Мін'юст США про відсутність даних про джерела фінансування з РФ
Фото: russian.rt.com

На сайті Мін'юсту США з'явилися документи з інформацією про фінансування телеканалу RT (колишній Russia Today), який напередодні зареєструвався як "іноземний агент" у рамках відповідного закону (FARA).

З документів випливає, що RT не знає, звідки саме в Росії надходять гроші на фінансування його роботи.

У реєстраційній заяві телеканал пояснює, що стоїть за ним американська структура (T&R Productions LLC), яка працює з російською автономною некомерційною організацією "ТВ-Новости", і що Росія "значною мірою" фінансує цю АНО. "ТВ-Новости" зареєстровано в Москві за адресою вулиця Борова, 3. При цьому зареєстрована особа не поінформована про те, "хто регулює, володіє, управляє, контролює або спонсорує АНО "ТВ-Новости", випливає з документів, на які першим звернуло увагу видання Meduza. У відповідь на запитання, кому належить АНО "ТВ-Новости", в анкеті сказано, що зареєстрована особа "недостатньо поінформована про ці факти, щоб відповісти на питання". 2017 року АНО "ТВ-Новости" мало отримати з російського бюджету близько 19 млрд рублів, писав РБК.

Журналіст Олексій Ковальов у своєму Twitter зазначив, що в документах на сайті FARA "ретельно вилучено" пункт договору, в якому слід було вказати суми виплат, які "агент" отримує від іноземного принципала.

У супровідних документах до заявки на внесення в реєстр іноземних агентів йдеться, що за останні 60 днів RT отримав від АНО "ТВ-Новости" $350 тис. на оплату послуг з виробництва відеопередач. В іншому документі наголошено, що керівник T&R Productions LLC Михайло Солодовников отримує зарплату в розмірі $670 тис. на рік, а витрати американської компанії за серпень і вересень склали понад $6,5 млн.

У документах також зазначено, що компанія не згодна з вимогою про реєстрацію у FARA. У них зазначено, що виробництво передач для RT "залишається під незалежним редакційним контролем зареєстрованої особи". Заявник стверджує, що мета телеканалу - "інформувати, а не впливати" і що його програми не спрямовані на просування цілей "іноземного уряду чи політичної партії".

Напередодні повідомляли, що RT зареєструвався як іноземний агент у США відповідно до вимог американського Мін'юсту. Це означає, що телеканал раз на декілька місяців буде зобов'язаний надавати американській владі відомості про своє фінансування і розповсюджені матеріали. У Держдумі у відповідь вирішили прийняти поправки з вимогою для деяких зарубіжних ЗМІ, включаючи "Радіо Свобода", Deutsche Welle та CNN, зареєструватися іноземними агентами під загрозою блокування їхніх сайтів. Поправки можуть схвалити в трьох читаннях до 15 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram