ГоловнаСвіт

Голова уряду Каталонії закликав відкласти оголошення незалежності

"Це вже не внутрішні проблеми. Ситуація в Каталонії зараз є європейським питанням".

Голова уряду Каталонії закликав відкласти оголошення незалежності
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

Голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон закликав регіональний парламент відкласти оголошення незалежності, щоб налагодити діалог з Мадридом щодо питання про вихід з Іспанії, передає Бі-бі-сі.

За його словами, в результаті референдуму, що пройшов 1 жовтня, автономія отримала мандат від народу, щоб стати незалежною державою.

Виступ було заплановано на 18:00 за місцевим часом, проте в останній момент було відкладено на годину у зв'язку з необхідністю додаткових консультацій.

На початку виступу Пучдемон заявив, що "не планує ніяких погроз або образ", а хоче "деескалації напруженості".

"Стало очевидним, що це вже не внутрішні проблеми. Ситуація в Каталонії зараз є європейським питанням", - заявив він.

У Барселоні у вівторок були посилені заходи безпеки. Територія парламенту Каталонії і парк Цитаделі, в якому він розташований, повністю оточені каталонською поліцією.

Як повідомляють з Барселони кореспонденти Російської служби Бі-бі-сі, місцеві жителі прийшли до огорожі парку. Багато принесли каталонські естелади (прапори за незалежність), плакати з написом "демократія" і гвоздики. Біля будівлі парламенту встановлено екран, де транслюється звернення Пучдемона.

Нагадаємо, влада іспанської автономної області Каталонії організувала референдум про незалежність. Голосування ще до його початку визнав незаконним конституційний суд Іспанії, але втім в ньому взяли участь близько 3 млн осіб. Референдум не був визнаний ні Мадридом, ні європейською владою. За твердженням уряду Каталонії, близько 90% учасників висловилися за відокремлення від Іспанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram