ГоловнаСвіт

Прем'єр Іспанії пригрозив розпустити уряд Каталонії

Влада бунтівного регіону повинна скасувати результати референдуму, заявив Маріано Рахой.

Прем'єр Іспанії пригрозив розпустити уряд Каталонії
Мариано Рахой
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що в разі необхідності скористається своїм правом розпустити уряд Каталонії, який виступає за незалежність регіону.

Газета El Pais поставила Рахою запитання, чи готовий він скористатися правом використовувати статтю 155 Конституції Іспанії, яка дозволяє розпускати регіональні уряди. На це прем'єр-міністр відповів, що не виключає жодних можливостей у рамках чинного законодавства.

"В ідеалі хотілося б уникнути крайніх рішень. Але для цього потрібно, щоб ситуація змінилася", - підкреслив Рахой.

За словами глави іспанського уряду, влада Каталонії повинна скасувати результати референдуму, за підсумками якого вона заявила про намір оголосити незалежність регіону. За його словами, вже очевидно, що чим довше ситуація буде залишатися невизначеною, тим буде гірше для всіх.

Рахой підкреслив, що не має наміру вести переговори під загрозою шантажу з боку каталонської влади. Він також запевнив, що частини національної поліції і цивільної гвардії будуть залишатися на території Каталонії до того часу, поки ситуація не заспокоїться. Водночас він підкреслив, що рішення про їх передислокацію ухвалює не уряд, а суди.

Нагадаємо, 1 жовтня, у Каталонії пройшов референдум щодо питання незалежності регіону. Під час голосування відбувалися зіткнення з поліцією, яка не пускала каталонців на виборчі дільниці. В результаті постраждали більш ніж 700 осіб.

За підрахунками каталонської влади, 90% тих, хто взяв участь у плебісциті, проголосували за незалежність регіону, 7,8% - проти, а 2,2% бюлетенів були пошкоджені або не заповнені. У понеділок, 2 жовтня, глава каталонського уряду Карлес Пучдемон заявив, що Каталонія оголосить про свою незалежність протягом 24 годин після публікації остаточних результатів референдуму.

Влада Іспанії ні референдуму, ні його результатів не визнала. У Мадриді запевняють, що голосування було провальним, оскільки більшість жителів Каталонії (58%) не взяли участі у ньому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram