ГоловнаСвіт

Трамп посварився з впливовим сенатором-республіканцем

Боб Коркер заявив, що дії президента можуть призвести до третьої світової війни.

Трамп посварився з впливовим сенатором-республіканцем

Президент США Дональд Трамп обмінявся образами із сенатором-республіканцем Бобом Коркером, погіршивши і без того прохолодні відносини ще з одним впливовим однопартійцем.

Трамп назвав голову комітету із зовнішніх зв'язків Боба Коркера "голосом проти", а також політиком, позбавленим сміливості і значною мірою відповідальним за "жахливу" угоду з Іраном, пише Бі-бі-сі.

Коркер відповів, що Білий дім перетворився на "будинок догляду за дорослими". (У США поширені такі різновиди будинку для літніх людей, куди можна влаштувати члена сім'ї, що потребує догляду, в тому числі на день чи на кілька годин, поки всі на роботі).

В опублікованому в неділю газетою New York Times інтерв'ю сенатор-республіканець Боб Коркер заявив, що президент Трамп управляє Америкою так, як ніби це реаліті-шоу, і що його дії можуть призвести до третьої світової війни.

Ще торік президент Трамп розглядав кандидатуру Коркера на посаду держсекретаря.

Аналітики вважають, що недільна тирада Трампа, можливо, була спричинена тим, що минулого тижня Коркер підтримав держсекретаря Рекса Тіллерсона, що також було сприйнято як випад проти президента.

ЗМІ цитували слова Коркера про те, що Тіллерсон був неймовірно засмучений, тому що не отримував належної підтримки як держсекретар.

Минулого тижня в ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що Тіллерсон нібито прилюдно назвав Дональда Трампа йолопом і що після цього йому загрожує відставка.

У середу Тіллерсон спростував чутки про те, що збирається йти зі своєї посади.

Минулого місяця Коркер оголосив, що не буде домагатися переобрання на виборах у Сенат наступного року. Він був переконаним прихильником угоди 2015 року з Іраном, спрямованої на припинення розробок Тегераном ядерної зброї.

Трамп неодноразово критикував цю угоду і, як очікується, наступного тижня заявить про її скасування.

У серії твітів президент написав: "Сенатор Боб Коркер благав мене підтримати його переобрання в Теннессі. Я сказав "НІ", і він знявся (сказавши, що не зможе перемогти без моєї підтримки)... Він також хотів стати державним секретарем, я сказав: "НІ, ДЯКУЮ". Адже він значною мірою відповідальний за жахливу угоду з Іраном!.. Отже, я маю всі підстави очікувати, що Коркер буде голосом проти і стане на шляху нашого чудового порядку денного. Пороху забракло висунутися!"

Коркер написав у відповідь: "Шкода, що Білий дім став будинком догляду за дорослими. Хтось, очевидно, пропустив свою зміну цього ранку".

Раніше два однопартійці вже сходилися у сварці в серпні, коли сенатор розкритикував реакцію президента на сутичку між білими прихильниками екстремізму й антифашистськими демонстрантами в Шарлоттсвіллі, штат Вірджинія.

Як пише New York Times, посварившись з Коркером, Трамп може втратити дружбу з колишнім колегою-девелопером, який став сенатором.

Газета підкреслює, що Коркер - один з небагатьох політиків на Капітолійському пагорбі, у кого з Трампом були налагоджені добрі стосунки.

Але навіть обмінявшись із президентом взаємними звинуваченнями, Боб Коркер знову підкреслив у неділю, що бажає добра Трампу, з яким він до цієї сварки час від часу грав у гольф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram