ГоловнаСвіт

Екс-лідер "Альтернативи для Німеччини" створить нову партію

Політик планує створити партію за зразком "Християнсько-соціального союзу".

Екс-лідер "Альтернативи для Німеччини" створить нову партію
Фрауке Петри
Фото: EPA/UPG

Колишній лідер німецької ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН) Фрауке Петрі планує разом з чоловіком створити нову політичну силу.

Про це пише газета Kölner Stadt-Anzeiger ("Кьольнер штадт-анцайгер"). 

В інтерв'ю виданню її чоловік Маркус Претцель повідомив, що вони мають намір створити всенімецьку ультраправу партію за зразком "Християнсько-соціального союзу" - союзника партії канцлера ФРН Анґели Меркель. Претцель також звинуватив АдН у нераціональному розподілі фінансів. За словами політика, нова консервативна партія виступатиме проти міграції та сфокусується на посиленні внутрішньої безпеки ФРН.

Пізніше сама Петрі підтвердила намір створити партію в інтерв'ю газеті Welt am Sonntag, повідомляє агентство Рейтер

Окрім того, вона заявила, що вона і її прихильники в регіональному парламенті східної землі Саксонія планують створити групу, можливо, парламентську, з метою участі в регіональних виборах у 2019 році. 

Фрауке Петрі вийшла з АдН 25 вересня. Вона заявила, що не буде очолювати партійний список. Своє рішення Фрауке Петрі пояснила внутрішньопартійними розбіжностями. За підсумками виборів у німецький парламент "Альтернатива для Німеччини" набрала майже 13% голосів. Партія стане третьою фракцією в Бундестазі.

Цей результат перевершив очікування ультраправих, зазначила співголова "Альтернативи для Німеччини" Аліс Вайдель. Ультраправі пройшли в парламент вперше за півстоліття. Вони виступають за видворення мігрантів і закриття кордонів, а також за поліпшення відносин з Росією і зняття санкцій.

Решта німецьких партій критикують АдН і відмовляються співпрацювати з нею. Канцлер ФРН Анґела Меркель після виборів виключила вплив крайньої правої партії на політику Німеччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram