ГоловнаСвіт

ЄС змінив обґрунтування введення санкцій проти Ротенберга

Друга Путіна визнали винним у причетності до підриву територіальної цілісності України.

ЄС змінив обґрунтування введення санкцій проти Ротенберга
Аркадий Ротенберг
Фото: gazeta.ru

В Євросоюзі змінили обґрунтування щодо включення в список санкцій російського бізнесмена, наближеного до президента РФ Володимира Путіна Аркадія Ротенберга, який оскаржив санкції ЄС в суді.

Відповідне рішення було прийнято Радою ЄС у вівторок, 25 липня і опубліковано сьогодні в Офіційному журналі ЄС

"Аркадій Ротенберг - відомий російський бізнесмен, який має тісні особисті зв'язки з президентом Путіним. З березня 2014 року Ротенберг або його компанії отримали державні контракти на загальну суму понад 7 мільярдів доларів", - ідеться в обґрунтуванні.

Відзначено, що в 2015 році Ротенберг очолив щорічний список державних контрактів за вартістю, після того, як отримав від уряду Росії контракти на суму 555 мільярдів рублів. Багато з цих контрактів були укладені без офіційних конкурентних процедур.

Повідомляють також, що 30 січня 2015 року прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав указ, яким віддав компанії Ротенберга "Будгазмонтаж" державний контракт на будівництво Керченського моста з Росії в незаконно анексованій Автономній Республіці Крим, що "ще більше підриває територіальну цілісність України". Так, відзначають, що завдяки цим контрактам він отримав фінансову вигоду від російських чиновників, відповідальних за прийняття рішень щодо анексії Криму або дестабілізації східної України.

Крім того, повідомляють, що в січні 2017 року "Будгазмонтаж" аналогічним чином отримав контракт на суму 17 млрд рублів для будівництва залізничної колії на Керченському мосту, який знову ж таки підриває територіальну цілісність України.

В обґрунтуванні ЄС також сказано, що Ротенберг є головою ради директорів видавництва "Просвещение", яке реалізувало проект "Для дітей Росії: адреса - Крим" - кампанію, яка "направлена на переконання дітей Криму в тому, що вони зараз є російськими громадянами, які живуть у Росії, і тим самим підтримуючи політику російського уряду щодо інтеграції Криму в Росію".

Раніше повідомляли, що наближений до президента РФ Володимира Путіна олігарх Аркадій Ротенберг обходить західні санкції за допомогою "перевіреної людини зі своєї команди" Дениса Поспєлова, який переїхав до Латвії.

Розслідування про це опублікував волонтерський антикорупційний сайт "Муніципальний сканер".

Нагадаємо, в листопаді 2016 року Європейський суд визнав необґрунтованими частину санкцій стосовно Ротенберга.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram