ГоловнаСвіт

У Молдові збирають підписи під петицією про визнання віце-прем'єра РФ Рогозіна персоною нон ґрата

Петиція адресована парламенту, уряду і президенту Республіки Молдова.

У Молдові збирають підписи під петицією про визнання віце-прем'єра РФ Рогозіна персоною нон ґрата
Спецпредставитель президента России по Приднестровью Дмитрий Рогозин
Фото: EPA/UPG

Екс-депутат парламенту Молдови В'ячеслав Іоніце і кілька керівників неурядових організацій ініціювали збір підписів під петицією про визнання віце-прем'єра уряду РФ Дмитра Рогозіна персоною нон ґрата.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Підписанти цього звернення, обурені останніми заявами Дмитра Рогозіна і стурбовані відкритою підтримкою високопоставленими особами Російської Федерації військових навчань на території Придністровського регіону, просимо компетентні органи накласти заборону на в'їзд у Республіку Молдова й оголошення персоною нон ґрата Дмитра Рогозіна", - йдеться в петиції.

Автори звернення вважають, що "Дмитро Рогозін особисто брав участь у збройному конфлікті проти конституційної влади Республіки Молдова в 1992 році, а також продовжує відкрито погрожувати війною Республіці Молдова, підтримуючи сепаратистський режим у Тирасполі у військовому та політичному плані, порушуючи норми міжнародного права, включаючи положення Базового політичного договору між Республікою Молдова та Російською Федерацією".

На їхню думку, російський віце-прем'єр неодноразово ставив під сумнів суверенітет і територіальну цілісність Республіки Молдова, підтримуючи прямо і недвозначно мілітаристський сепаратизм.

Автори петиції просять компетентні органи Республіки Молдова денонсувати так звану посаду спеціального представника президента Росії по Придністров'ю, називаючи її "посадою фальшивою і маніпулятивною".

Петиція адресована парламенту, уряду і президенту Молдови.

Як повідомляють молдавські ЗМІ, Дмитро Рогозін планує 29 липня взяти участь у заходах, приурочених до 25-річчя миротворчої місії на Дністрі. Заходи пройдуть на території невизнаного Придністров'я. За непідтвердженою поки що інформацією, в заходах планує взяти участь і проросійський президент Молдови Ігор Додон.

Придністровська Молдовська Республіка проголосила свою незалежність у 1990 році. При цьому жодна країна-член ООН не визнала ПМР суверенною державою. "Влада" республіки неодноразово просила Москву включити її до складу Росії. Наприклад, у 2006 році в республіці пройшов референдум, на якому 97,2% місцевих жителів проголосували за приєднання до Росії, проте голосування було визнано легітимним лише Росією.

Нагадаємо, напередодні спікер парламенту Молдови розкритикував Додона за плани нагородити російських миротворців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram