ГоловнаСвіт

Для скасування або бойкоту ЧС з футболу 2018 року в Росії є всі підстави, - журналіст

Військова агресія, корупція і використання рабської праці - неповний перелік причин.

Для скасування або бойкоту ЧС з футболу 2018 року в Росії є всі підстави, - журналіст
Фото: EPA/UPG

Для скасування або бойкоту Чемпіонату світу з футболу 2018 року в Росії є всі підстави.

Про це йдеться в статті «Чемпіонат світу з футболу-2018: О спорт! Ти… що?» на Lb.ua.

"Тим часом противники проведення ЧС-2018 у Росії ще мають шанси спробувати перенести змагання в іншу країну або організувати широку кампанію бойкоту", - пише російський журналіст Олександр Желенін.

За його словами, крім очевидного факту збройної агресії Росії проти іншої країни - України, є й інші приводи.

По-перше, це корупція. Журналіст нагадує, що ще до проведення другого туру президентських виборів у Франції Фінансова прокуратура цієї країни (PNF) почала попереднє розслідування процесу виборів країн-господарів чемпіонатів світу 2018-го і 2022 років. У зв'язку з корупційним скандалом у ФІФА своїх постів уже позбулися і голова європейської футбольної асоціації (УЄФА) Мішель Платіні, і колишній голова Міжнародної федерації футболу Йозеф Блаттер. Причому останнього у квітні вже допитали в цій справі як свідка.

"Є всі підстави вважати, що новий французький президент Еммануель Макрон як мінімум не буде перешкоджати роботі французької прокуратури на цьому напрямку", - вважає Желенін.

По-друге, є і ще один суттєвий фактор, який можуть використовувати противники проведення чемпіонату світу в РФ. "Річ у тім, що циклопічні спортивні споруди, побудовані до світової першості в Росії, зводили значною мірою безправні раби", - стверджує він.

Так, журналіст нагадав про затвердження в червні 2013 року в Росії спеціального закону №108, що фактично виводив іноземних працівників, яких залучали до зведення об'єктів чемпіонату світу-2018, з-під дії російського трудового і міграційного законодавства.

Ще одна чудова стаття цього закону - №10 присвячена праці волонтерів. Вона дозволяє залучати їх і використовувати їхню працю в обхід ФМС, податкової та трудової інспекції на підставі лише трудового договору, який вони укладуть з роботодавцем. "Очевидно, що ця стаття була заготовлена для тих мігрантів, хто слабкий у російській мові. Завдання роботодавця в цьому випадку зводилося і зводиться лише до того, щоб підписати з мігрантом договір, за яким той проходитиме як волонтер. А коли він, не дивлячись, підпише його і через місяць зажадає зарплату, тицьнути носом у цей папірець - усе згідно з законом! Ти, мерзотнику, волонтер, а отже - ніяких грошей тобі не належить. Просто і зі смаком!" - стверджує Желенін.

Докладніше в статті «Чемпіонат світу з футболу-2018: О спорт! Ти… що?»

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram