ГоловнаСвіт

Активісти Greenpeace розгорнули на Ейфелевій вежі плакат з критикою партії Ле Пен

Трьох активістів екологічного руху затримано.

На Ейфелевій вежі в Парижі активісти екологічного руху Greenpeace розгорнули банер, який критикує крайню праву французьку партію "Національний фронт", лідером якої донедавна була кандидатка в президенти Франції Марін Ле Пен.

Про це повідомив кореспондент France Inter, передає Le Figaro.

На плакаті написано: "Свобода, рівність, братерство", а також стоїть хештег "спротив". Перші три слова належать до національного гасла Франції.

У Greenpeace підтвердили, що мета акції - виступити проти Марін Ле Пен. За словами представника французького відділення Greenpeace Жана-Франсуа Жуйяра, так активісти руху виступили "проти націоналізму і авторитаризму у Франції та інших країнах". "Це наш спосіб нагадати всім необхідність мобілізуватися, щоб захистити такі цінності, як свобода, рівність і братерство", - цитує Жуйяра агентство Рейтер.

Користувачі Twitter здивувалися, як активісти змогли провести таку акцію під час режиму підвищеної терористичної загрози в країні. Наприклад, член Національних зборів Франції Ерік Сіотті зазначив: "Недоліки в плані забезпечення безпеки Ейфелевої вежі лякають. Об'єкт, що привертає найбільшу увагу, не захищений. Некомпетентність".

Як повідомляє кореспондент France Inter у своєму Twitter, трьох активістів затримали. За словами поліції, вони порушили правила безпеки Ейфелевої вежі.

У Франції до середини липня 2017 року діє режим надзвичайного стану. Серед іншого, він дозволяє поліції проводити обшуки в будинках і квартирах без відповідного судового розпорядження, крім того, обмежувати свободу пересування громадян і в спрощеному порядку поміщати підозрюваних під домашній арешт. Надзвичайний стан було спочатку введено в листопаді 2015 року після терактів у Парижі, в яких загинули 130 осіб, і потім неодноразово продовжено.

Нагадаємо, що влітку минулого року в Ніцці відбувся один з найстрашніших терактів в історії Франції. 31-річний француз туніського походження Мохамед Лагуеж Булель ввечері 14 липня врізався в натовп людей на Англійській набережній. Терорист проїхав близько двох кілометрів на швидкості 60-70 км/год, перш ніж поліцейські його застрелили. Він навмисно міняв напрямок так, щоб домогтися максимальної кількості жертв. У результаті він убив понад 80 осіб, у тому числі 10 дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram