ГоловнаСвіт

Меркель назвала ганьбою блокування Росією резолюції ООН щодо Сирії

При цьому прямо звинувачувати РФ канцлер не стала.

Меркель назвала ганьбою блокування Росією резолюції ООН щодо Сирії
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель в різкій формі розкритикувала Кремль за блокування резолюції Ради Безпеки ООН з розслідування передбачуваної хімічної атаки в Сирії, пише DW.

"Відсутність рішення з резолюції Радбезу ООН - це ганьба, - сказала Меркель у четвер, 6 квітня, не називаючи конкретно Росію. - Ті, хто відмовляються її ухвалювати, повинні усвідомити, яку відповідальність тим самим на себе беруть".

За словами голови німецького уряду, багато що вказує на те, що хімічна атака була ініційована режимом президента Сирії Башара Асада, так само як і "подальше бомбардування лікарні, в якій надавали допомогу постраждалим". Меркель зазначила, що ця "варварська атака" неодмінно повинна бути розслідувана. "Застосування хімічної зброї - це військовий злочин", - знову вказала канцлер.

У четвер президент РФ Володимир Путін назвав звинувачення на адресу режиму Асада безпідставними. У телефонній розмові з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу він заявив про "неприйнятність висування безпідставних звинувачень проти кого б то не було до проведення ретельного та неупередженого міжнародного розслідування".

Засідання Ради Безпеки ООН 5 квітня, метою якого була директива з проведення розслідування передбачуваної хімічної атаки в Сирії, завершилося безрезультатно. Голосування з резолюції, внесеної США, Францією і Великобританією, не відбулися через розбіжності серед членів ради, зокрема - опору російської сторони. "Особливої необхідності в прийнятті резолюції на цьому етапі ми не бачимо", - заявив на засіданні Радбезу ООН постпред Росії Володимир Сафронков. Пізніше Москва запропонувала свій проект резолюції.

Проект резолюції, що засуджує газову атаку в сирійській провінції Ідліб, внесено 4 квітня. Його автори закликають Організацію з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) в найкоротші терміни представити свої висновки щодо інциденту. Також в тексті документа міститься запит до генсека ООН Антоніу Гутерреш щомісяця оприлюднювати звіти з даними про те, наскільки ефективно офіційний Дамаск співпрацює з фахівцями, які проводять міжнародне розслідування фактів застосування хімзброї в Сирії.

Міністерство оборони Росії пояснило, що трапилося в Хан-Шейхуні в провінції Ідліб 4 квітня тим, що сирійська авіація завдала удару по складу хімічних боєприпасів, що належить бойовикам. Озброєна опозиція рішуче відкинула це твердження.

Згідно з аналізом Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), симптоми жертв відповідають наслідкам газової атаки. Зовнішня відсутність пошкоджень і інші ознаки вказують на ураження нейротоксином, заявила ВООЗ.

ООН оголосила про намір розслідувати причину загибелі людей в Хан-Шейхуні. Відповідна резолюція мала бути ухвалена 5 квітня. В результаті передбачуваної хімічної атаки загинули, за останніми даними, понад 70 осіб, в тому числі 20 дітей, понад 160 людей постраждали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram