ГоловнаСвіт

Росія своїми діями розвінчала міф про агресивність НАТО, - Климпуш-Цинцадзе

Віце-прем'єр-міністр назвала основні пріоритети України щодо НАТО.

Росія своїми діями розвінчала міф про агресивність НАТО, - Климпуш-Цинцадзе
Иванна Климпуш-Цинцадзе

Росія своїми діями на сході України розвінчала основний міф про агресивність блоку НАТО, який активно насаджувався в Україні впродовж 20 років.

Про це на засіданні "круглого столу" в "Укрінформі" на тему "Подолання міфів про НАТО" заявила віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе

"Сьогодні ми маємо набагато кращу інформаційну ситуацію сприйняття НАТО в Україні та співпраці з НАТО, ніж кілька років тому. Сподіваюся, головний міф, що НАТО - це агресивний блок і співпраця з НАТО розколює Україну і несе небезпеку війни на нашу землю, відійшов в історію разом із тими політиками, які його активно просували кілька років тому. Він відійшов, власне, через ті події, які відбулися, коли війна прийшла до нас зовсім не з боку цього так званого агресивного блоку, а з тієї країни, яка активно називала себе братом, другом, надійним сусідом і стратегічним партнером", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що той міф, який ми чули впродовж 20 років, розбився об безпосередню реальність. Разом з тим вона констатувала, що зараз і в Україні, і серед товариств країн країн-членів Альянсу пускають коріння нові міфи.

Першим таким міфом, за словами віце-прем'єра, є те, що НАТО все може зробити замість нас і без наших зусиль і спроб.

"Насправді ніхто краще за нас не забезпечить нашу безпеку й не захистить нашу країну, і ми це сьогодні доводимо своїми діями на Донбасі і зміцненням армії... Інтеграція в структури НАТО - важливий потужний фактор для країни, але разом з тим це не єдиний, хоч і стратегічний, фактор для нашої безпеки. НАТО для нас є не панацеєю, а можливістю змінити свої Збройні сили", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Другий новітній міф - що Північноатлантичний альянс є військовим союзом, а його структури займаються винятково питаннями військової сфери. За словами Климпуш-Цинцадзе, цей міф розбивається об нашу щоденну співпрацю з НАТО, яка набагато ширша за військову сферу.

Третій міф, який дуже активно просувається не тільки в Україні, але і пропагандистами Кремля серед європейських країн, - що Україну в Альянсі не чекають і туди не візьмуть.

"З цим міфом боротися, безумовно, складно, але, переконана, що можливо. Набуття повноцінного членства в НАТО не є нашою сьогоднішньою або завтрашньою метою, це наша довгострокова стратегічна мета. Тому наш сьогоднішній пріоритет - це забезпечення функціональної інтеграції в НАТО, виконання критеріїв, розвиток співпраці, впровадження стандартів, зміцнення сумісності та багато іншого. І в нас вже є багато можливостей без оформлення юридичного вступу для того, щоб забезпечувати поглиблену співпрацю і функціональну інтеграцію в Альянс", - підсумувала віце-прем'єр-міністр.

Нагадаємо, ще у вересні 2015 року президент Петро Порошенко заявив, що українська армія до 2020 року повинна відповідати стандартам НАТО згідно з військовою доктриною, покликаною сприяти досягненню членства в Організації Північноатлантичного договору.

Відзначимо, що серед іншого, військова доктрина визначає Російську Федерацію військовим супротивником України й умови звільнення тимчасово окупованих територій України. Також вона підтверджує відмову від політики позаблоковості та відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram