ГоловнаСвіт

Головком НАТО в Європі закликав надати Україні летальну зброю

"Підсилена Росія перетворилася з партнера на антагоніста", - зазначив генерал Скапарротті.

Головком НАТО в Європі закликав надати Україні летальну зброю
Кертис Скапарротти
Фото: EPA/UPG

Головнокомандувач силами НАТО і командувач європейським командуванням США генерал Кертіс Скапарротті виступив за постачання досконалішої зброї в Україну, щоб допомогти в боротьбі з підтримуваними Росією сепаратистами.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Я особисто вважаю, що нам необхідно розглянути можливість постачання летальної захисної зброї Україні", - заявив Скапарротті на слуханнях в Комітеті у справах збройних сил Палати представників Конгреcу США у Вашингтоні.

Він також нагадав, що адміністрація колишнього президента США Барака Обами передавала Україні бронежилети, прилади нічного бачення й інше спорядження. Але співробітники адміністрації не наважилися надати Україні таке озброєння, як протитанкові ракети Javelin), побоюючись, що це викличе ескалацію з боку Росії.

Скапарротті заявив, що країни на периферії Росії, включаючи Україну і Грузію, "продовжують боротися проти зловмисних дій Москви, включаючи військові дії".

"На півдні екстремісти і транснаціональні кримінальні елементи породжують терор і корупцію на теренах від Північної Африки до Близького Сходу, тоді як біженці прямують у Європу. На Крайній Півночі Росія відновлює свою військову присутність в Арктиці", - заявив генерал.

Генерал підкреслив, що "підсилена Росія перетворилася з партнера на антагоніста, оскільки прагне знову стати світовою державою".

Нагадаємо, 2014 року США не наважилися надати Україні летальну зброю, тому що в Білому домі вважають, що це може "підштовхнути" Росію до ескалації конфлікту. Влітку 2016 року посол Валерій Чалий припустив, що це питання можуть переглянути після виборів президента США.

У лютому голова комітету Сенату США з питань збройних сил Джон Маккейн закликав Трампа надати Україні оборонну летальну допомогу, щоб захистити себе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram