ГоловнаСвіт

ЄС закликав Білорусь ввести мораторій на смертну кару

Євросоюз виступає проти смертної кари у всіх випадках без винятків.

ЄС закликав Білорусь ввести мораторій на смертну кару

Європейський союз вкотре закликав Білорусь приєднатися до глобального мораторію на застосування страти як першого кроку до її скасування.

Про це йдеться в заяві представництва ЄС, передає "Інтерфакс-Україна".

"17 березня 2017 року в Білорусі було винесено смертний вирок Олексію Михалені, що суперечить зобов'язанням, які взяла на себе влада, розглянути питання про введення мораторію на застосування смертної кари", - йдеться в заяві.

Відзначається, що Михаленя був засуджений за тяжкий злочин і ЄС висловлюють глибокі співчуття рідним і близьким жертв.

Разом з тим, у заяві нагадується, що Євросоюз виступає проти смертної кари у всіх випадках без винятків.

"Смертна кара є неприйнятним запереченням людської гідності і не є фактором, що стримує злочинність... Ми закликаємо Білорусь приєднатися до глобального мораторію на застосування смертної кари як першого кроку до її скасування", - йдеться в заяві.

Зазначається, що "відчутні кроки до забезпечення універсальних основних свобод, верховенства права і прав людини, зокрема стосовно проблеми смертної кари, як і раніше будуть ключовим питанням під час формування майбутньої політики ЄС щодо Білорусі".

Нагадаємо, що Білорусь залишається єдиною країною в Європі і СНД, де зберігається смертна кара, яка відповідно до Конституції застосовується як виняткова міра покарання за особливо тяжкі злочини. Вирок суду виконується розстрілом. Родичам смертників, як правило, не повідомляють про розстріл і не надають останнього побачення перед стратою. Тіла розстріляних не видаються родичам, а місце їх поховання не повідомляється.

Смертну кару в республіці засуджують ЄС, БДІПЛ ОБСЄ і низка міжнародних організацій.

У березні 2017 року Гомельський обласний суд виніс смертний вирок 32-річному неодноразово засудженому чоловіку, який вбив у Наровлі двох літніх людей - брата і сестру.

У 2016 році в Білорусі були виконані чотири смертні вироки. За даними правозахисників, з початку 1990-х років у країні засудили до смертної кари понад 400 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram