ГоловнаСвіт

Обрання Туска президентом Євроради сфальсифіковано, - Ващиковський

"Туска обирали таким чином, що це можна поставити під сумнів на рівні європейського права".

Обрання Туска президентом Євроради сфальсифіковано, - Ващиковський
Витольд Ващиковски
Фото: EPA/UPG

Обрання Дональда Туска президентом Євроради на наступну каденцію під час саміту ЄС у березні було сфальсифіковано, і Варшава має докази цього.

Про це в ефірі телеканалу tvn24 заявив голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

"Можна буде пояснити, що відбулася фальсифікація. У нас зараз є експертизи, які показують, що Туска обирали таким чином, що це можна поставити під сумнів на рівні європейського права", - заявив Ващиковський.

Він наголосив, що під час процедури обрання головуючий на засіданні не запитав, хто з країн "за", хто "проти", а хто "утримався".

"Це неправда, що ми програли 27:1, оскільки у цих 27-ми країн ніхто не запитав, хто "за", а хто утримався", - зауважив голова МЗС Польщі.

Ващиковський наголосив, що фальсифікація, на його думку, полягає також у тому, що польського кандидата на посаду президента Євроради депутата Європарламенту Яцека Саріуш-Вольського не допустили до процедури голосування.

"Яцек Саріуш-Вольський не отримав шансів, щоб за його кандидатуру відбулося голосування кваліфікованою більшістю голосів", - заявив Ващиковський.

Нагадаємо, Туска переобрали на посаду президента Європейської Ради на наступні 2,5 року під час саміту ЄС 9 березня. Під час голосування голова польського уряду Беата Шидло виступила проти кандидатури екс-прем'єр-міністра Польщі Туска.

Традиційно рутинне питання про переобрання голови Євроради цього разу виявилося несподівано суперечливим через стосунки Туска з лідером правлячої партії Польщі "Право і справедливість" Ярославом Качинським. Останній відмовився підтримати кандидатуру Туска на новий термін на посаді голови Євроради і припустив, що Польща може видати "європейський ордер на арешт" Туска.

Пізніше в Польщі Туска звинуватили в "дипломатичній зраді". Туск нібито співпрацював з Путіним із метою нашкодити Польщі після катастрофи під Смоленськом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram