ГоловнаСвіт

Білоруського опозиціонера Статкевича відпустили з СІЗО КДБ

У самому КДБ затримання Статкевича досі заперечують.

Білоруського опозиціонера Статкевича відпустили з СІЗО КДБ
Николай Станкевич
Фото: Мой BY

Білоруського опозиціонера Миколу Статкевича, який зник напередодні акцій протестів, звільнили з СІЗО білоруського Комітету держбезпеки.

Про це повідомили родичі Статкевича, інформує російська служба Бі-бі-сі.

Як розповів пасинок опозиціонера Юрась Адамович, Статкевич був у СІЗО з п'ятниці. За словами Адамовича, зараз Станкевич уже вдома. У самому КДБ затримання опозиціонера досі заперечують.

Раніше в КДБ заявляли, що нічого не знають про місце перебування Статкевича.

На початку 1990-х років Статкевич був активним учасником руху за незалежність Білорусі. Він заснував і з 1991-го по 1995 рік очолював "Білоруське об'єднання військових". На виборах у 2010 році Статкевич був одним із кандидатів у президенти. Після виборів його засудили до шести років в'язниці за організацію масових заворушень. Улітку 2015 року Олександр Лукашенко помилував Статкевича, хоча сам він про помилування просити відмовлявся.

Звільнення людей, яких правозахисники визнали політв'язнями, тоді дало Мінську можливість поліпшити відносини із Заходом.

У суботу, 25 березня, в день 99-ї річниці проголошення Білоруської народної республіки, Статкевич повинен був очолити протестну акцію опозиції в Мінську, проте він зник напередодні. Його дружина Марина Адамович повідомила, що востаннє бачила чоловіка 23 березня.

Нагадаємо, під час заходів до Дня Волі в Білорусі було затримано сотні людей. У правозахисному центрі "Вясна", в офісі якого напередодні провели обшук, повідомляли про понад 700 затриманих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram