ГоловнаСвіт

Безробіття в Китаї сягнуло найнижчої позначки за останні роки

Індекс споживчих цін знизився на 0,2%.

Безробіття в Китаї сягнуло найнижчої позначки за останні роки

Національне бюро статистики Китаю 9 березня опублікувало лютневий індекс споживчих цін (CPI) і індекс цін виробників (PPI). Як показують статистичні дані, CPI в лютому знизився на 0,2%, порівняно з січнем, і зріс на 0,8% в річному обчисленні. Водночас PPI зріс на 0,6% на щомісячній основі і на 7,8%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомляє кореспондент газети "Женьмінь жибао" Чжан Менсюй.

За аналізом, базовий індекс споживчих цін у лютому продовжує помірно зростати, а PPI починає відновлюватися після падіння, спостерігається безперервне підвищення рентабельності реального сектора економіки.

Як зазначив старший статистик Шен Гоцин із Департаменту дослідження соціально-економічного стану міського поселення при Державному статистичному управлінні КНР, на щомісячній основі, середня температура повітря в лютому по всій країні помітно підвищилася, було забезпечено безперебійне постачання населення свіжими овочами, ціни знизилися. Таким чином, без урахування цін на продовольчі товари та енергоресурси, базовий індекс споживчих цін (core CPI) залишається помірно позитивним. Лютневий і січневий core CPI в річному обчисленні піднялися на 1,8% і 2,2% відповідно і в основному продовжують помірну тенденцію з минулого року.

PPI підвищився на 7,8% в річному обчисленні, приріст виявився вищим за очікуване значення - 7%. За аналізом молодшого наукового співробітника Ван Чжен з Інституту досліджень фінансово-економічних стратегій при Академії суспільних наук Китаю, до підвищення PPI привели два фактори. По-перше, піднялися ринкові ціни на товари масового споживання; по-друге, в аналогічний період минулого року значення PPI було суттєво нижчим за норму і показник цього року лише відновлюється після падіння. На щомісячній основі спостерігається тенденція збільшення значення PPI вже з третього кварталу минулого року, що свідчить про підвищення рентабельності реального сектора економіки і традиційної виробничої промисловості особливо.

За наявними даними, за 2016 рік у міських районах Китаю було створено 13,14 мільйона нових робочих місць, безробіття до кінця року становило лише 4,02%, досягло найнижчої позначки за останні роки. Китай посів перше місце у світі за темпами росту економіки впродовж 2016 року з показником 6,7%. Більше того, на міжнародних ринках широко визнаються сприятливі сценарії перспектив розвитку китайської економіки на цей рік. Версія про низькі темпи зростання і високий рівень інфляції китайської економіки не має під собою ніяких підстав.

Як припускає віце-президент Академії суспільних наук КНР Сай Фан, після стрімкого економічного зростання Китаю впродовж більш ніж 30 років працездатне населення скорочується, сповільнюються темпи зростання продуктивності праці, знижується прибутковість інвестицій, і в результаті знижується і потенційне економічне зростання. Повернення до 10% зростання є нереальним, та й непотрібним.

"Збереження певних темпів зростання є необхідним для підтримки рівня життя народу і стабілізації зайнятості населення. Більше того, воно також збігається з метою всебічного будівництва середньозаможного суспільства, і сприяє збільшенню ВВП до 2020 року вдвічі порівняно з 2010 роком", - зазначив Сай Фан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram