ГоловнаСвіт

З Бібліотеки української літератури в Москві почали вивозити книги

До 10 березня процес переведення в Центр слов'янських культур повинен закінчитися.

З Бібліотеки української літератури в Москві почали вивозити книги
Фото: podrobnosti.ua

Бібліотека української літератури в Москві припинить своє 10-річне існування починаючи з 10 березня.

Про це йдеться в листі, поширеному колективом Бібліотеки для слухачів курсів української мови і читачів бібліотеки.

"На жаль, підійшов момент, коли закінчується 10-річна історія бібліотеки української літератури на вул. Трифонівській, 61. Зараз стороння фірма пакує книги в коробки і перевозить їх у бібліотеку іноземної літератури. Уже майже упаковані абонемент, у процесі читальний зал", - йдеться в зверненні.

За словами співробітників, є час тільки до 10 березня, щоб повідомити всім читачам, що надалі книги з БУЛ знаходитимуться за іншою адресою. "Сподіваємося лише, що все, що написано в офіційному листі, дійсно збудеться, і ви таки зможете, за необхідності, взяти собі необхідну книгу", - сподіваються бібліотекарі.

"Було приємно з Вами працювати, не втрачайте інтересу до української мови та культури!" - закликають колектив бібліотеки.

Як повідомляли, директор єдиної такого плану установи культури в РФ Наталія Шаріна більш ніж рік перебуває під слідством ─ їй інкримінують "розпалювання міжнаціональної ворожнечі" і "розтрату", а саму установу, створену силами українців Москви, розформовують, фонди передають у Бібліотеку іноземної літератури.

Міністерство закордонних справ України у зв'язку з рішенням уряду Москви про передачу фондів Бібліотеки української літератури з метою створення Центру слов'янських культур вважає неприпустимими будь-які трансформації цього закладу.

"Спроби російської сторони припинити діяльність Бібліотеки української літератури, зокрема, намір використовувати її унікальні фонди для створення Центру слов'янських культур, розцінюються в Україні як цілеспрямоване знищення єдиної спеціалізованої державної установи, створеної з ініціативи української громади і покликаної сприяти забезпеченню її національно-культурних, мовних, інформаційних потреб", - ідеться в заяві.

Історія відновлення української бібліотеки в Москві йде від 1989 року. У 2006 році Бібліотека отримала власне нове приміщення на вул. Трифонівській, але вже в 2017-му її фонди знову передали іншій установі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram