ГоловнаСвіт

У Росії суд виніс перший вирок за статтею про неінформування

Житель Улугбека оштрафований за те, що не повідомив про знайомого, який пройшов підготовку у бойовиків в Іраку.

У Росії суд виніс перший вирок за статтею про неінформування
Фото: Depositphotos/AndreyPopov

Суд в Астрахані (Росія) виніс перший вирок за статтею "неповідомлення про злочин" з так званого пакету "законів Ярової", прийнятого влітку минулого року, передає Русская служба Би-би-си.

Житель міста Улугбек Гафуров засуджений до штрафу в 70 тис. рублів за те, що не повідомив про знайомого, який пройшов підготовку у бойовиків в Іраку.

"Встановлено, що він, володіючи достовірною інформацією про те, що його знайомий пройшов підготовку в таборі бойовиків, а пізніше воював на стороні терористів, не повідомив про це в правоохоронні органи", - цитує Інтерфакс представника обласної прокуратури Юлію Світіну.

Гафуров, як повідомляється, визнав свою провину.

За даними прокуратури Астраханської області, це перший вирок у Росії, винесений за статтею "неповідомлення про злочин" (205.6 КК РФ), яка з'явилася в Кримінальному кодексі після прийняття в 2016 році "пакету Ярової".

Як повідомлялося в січні, перша справа за статтею про неінформування в Росії була порушена стосовно жителя Грозного, який не повідомив про плани знайомого виїхати в Сирію.

Нагадаємо, Держдума РФ прийняла "антитерористичний пакет" законопроектів, що передбачає введення статті про неінформування, влітку минулого року. На думку авторів, він необхідний для "встановлення додаткових заходів протидії тероризму та забезпечення громадської безпеки". Закон посилює покарання за екстремізм, а також з 2018 року посилює контроль за онлайн-активністю громадян.

Правозахисники вважають, що закони порушують базові принципи конституції Росії, наприклад про недоторканність до приватного життя. У серпні минулого року петиція за скасування цього пакету законів набрала необхідні 100 тис. голосів, проте досі вона розглянута не була.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram